DAVOR logo

Totaal donaties via YouBeDo.com

€ 12.53

1 donateurs

DAVOR

Wie zijn wij?
Stichting Davor, opgericht in september 1999, is een erkende charitatieve stichting. Met ingang van 1 januari 2008 is Davor ook erkend als ANBI [Algemeen Nut Beogende Instelling].
Davor spant zich met name in om weeskinderen in Roemenië een menswaardig bestaan te geven. Davor's belangen worden in Roemenie behartigd door de Roemeense Stichting "Dare to Care". Deze Stichting heeft in Cornatel, 20 kilometer van Sibiu, een weeshuis. Dit weeshuis staat onder leiding van het echtpaar Henk en Ioana Muller. Ioana is van oorsprong psychologe, pedagoge en verpleegkundige en Henk een voormalig zelfstandig ondernemer. Henk, afkomstig uit Veendam is oprichter en voorzitter van Stichting Davor.


Het weeshuis
Naast het gezin Muller verblijven er nu 15 weeskinderen in het weeshuis. Door de jaren heen hebben verscheidene andere kinderen tijdelijk in het weeshuis gewoond. Deze vonden echter later onderdak bij familie of werden geadopteerd. De kinderen zijn vaak onder erbarmelijke omstandigheden in het weeshuis aangekomen.
Zo ook Cassandra. Zij was gevonden door politiemannen in een koud en verlaten huis zonder
ramen en deuren. Ze lag onder het aanrecht in een schoenendoos, onder de insektenbeten en wondjes, zwaar ondervoed en uitgedroogd. Hoewel Cassandra al meer dan 8 maanden oud was, woog ze nog maar 2,4 kilo. Met bange verdrietige oogjes kwam ze in het weeshuis, maar na enige maanden was ze al veranderd in een sterk en levenslustig schaterbekje.


Nu, 8 jaar later is Cassandra nog steeds een aanhankelijk en spontaan kind. Ze zit op het plaatselijk schooltje en blijkt heel pienter te zijn. Zo heeft elk kind in het weeshuis zijn of haar verhaal, de een ingrijpender dan de ander. Door de liefdevolle aandacht die ze ontvangen ontpoppen ze zich tot levenslustige, gezonde kinderen.


Crisisopvang
Er wordt momenteel hard gewerkt aan o.m. een crisisopvang. Het is de bedoeling dat hierin kinderen worden gehuisvest die een relatief korte tijd zullen worden opgevangen. Aan de realisatie van dit project hebben stichting de Wilde Ganzen en het NCDO meegewerkt.


Kleuterschool
Onderwijs en opvoeding volgens christelijke principes staan hoog in het vaandel. Voor de kleuters is er een eigen kleuterschool met goede basisvoorzieningen. De kinderen krijgen zelfs computerles en Engels.


Hulpgoederen
Het oprichten van het weeshuis is voortgekomen uit het transport en de verdeling van hulpgoederen naar en in Roemenie. Inmiddels zijn 2.500 gezinnen gratis van hulpgoederen voorzien. Er is meer dan 140 ton getransporteerd. Het geld voor deze transporten is niet uit de kas van Davor betaald. Ook de bestuursleden van Davor zetten zich kostenloos in.


Kinderwerk
Naast het werk met de "eigen" kinderen van het weeshuis wordt er ook aandacht besteed aan de kinderen van het dorp Cornatel. Iedere week is er kinderkerk en een sport- en activiteiten dagdeel. Ook kindervakantiekampen en een camping liggen in de planning.

Website: http://www.davor.nl