Jane Goodall Instituut Nederland logo

Totaal donaties via YouBeDo.com

€ 431.30

44 donateurs

Jane Goodall Instituut Nederland

Het Jane Goodall Instituut Nederland zet zich in voor het welzijn van dieren in het algemeen en de chimpansees in Afrika in het bijzonder. We doen dat graag met elkaar.

Van opvangcentrum naar natuur, Tchimpounga  (Congo)
Het Jane Goodall Instituut heeft in Congo 4 eilanden kunnen aankopen in de Kouilou Rivier om de chimps weer een leefomgeving te bieden waar ze zich echt thuis kunnen voelen.  Op deze eilanden gaan chimps leren hoe ze in hun natuurlijke habitat,  het regenwoud, kunnen overleven. Dit is een cruciale stap in het realiseren van één van de belangrijkste doelen van Jane Goodall:  De chimps na een traumatisch leven in gevangenschap weer terug te laten keren naar een veilig leefgebied in de natuur. De chimps waren hiervoor opgevangen in Tchimpounga.

Tchimpounga
In de jarenlang door armoede en onrust verscheurde Republiek Kongo (Brazzaville) bevindt zich het grootste chimpansee opvangcentrum in Afrika: Tchimpounga, in 1992 opgericht  door het Jane Goodall Instituut. Er bevinden zich 140 verweesde chimpansees die allemaal één ding gemeen hebben:
zij hebben voor hun ogen hun moeder vermoord zien worden door stropers maar hebben het relatieve geluk gehad dat ze in Tchimpounga zijn opgevangen. Helaas moeten nog steeds veel chimps hun leven in miserabele omstandigheden door brengen of sterven ze na een kort ellendig leven aan ondervoeding en ziekten.

Terugkeer naar de natuur
Door sterke en gezonde chimps die nu in Tchimpounga leven terug te laten keren naar hun natuurlijke leefgebied hebben niet alleen die chimps een hoop voor de toekomst, de vrijgekomen plaatsen in de opvang kunnen onderdak bieden aan nieuwe slachtoffers van de bushmeat handel. 

Nachtrust chimps
De chimps hebben slaapverblijven nodig om de de nacht door te brengen. De chimps kunnen dan goed geobserveerd worden en apart worden genomen om medicijnen toe te dienen of extra voeding te geven. Chimps die geen hulp nodig hebben kunnen zelf kiezen of ze binnen of buiten het slaapverblijf willen overnachten. Zo kan er stap voor stap gewerkt worden naar een leven in de vrije natuur.

Door hun traumatische ervaringen zijn helaas niet alle dieren geschikt om terug te keren naar hun natuurlijke leefomgeving. Ook voor de dieren die hun leven lang op het opvangcentrum blijven willen we een eiland inrichten zodat de dieren op een natuurlijke manier samen kunnen leven.

Uw hulp
Om dit alles mogelijk te maken werft het Jane Goodall Instituut in Nederland fondsen voor het realiseren van slaapverblijven voor de chimps en het aankopen van boten die de verzorgers nodig hebben om op de eilanden te komen. Uw donaties en giften zijn altijd van harte welkom.

 

youbedo

Website: http://www.janegoodall.nl