Bionext logo

Totaal donaties via YouBeDo.com

€ 385.36

73 donateurs

Bionext

Biologisch, wat is dat eigenlijk?

Tweederde van de Nederlanders eet wel eens biologisch. Bijvoorbeeld omdat ze biologische producten lekkerder, gezonder of diervriendelijker vinden. Maar wat is nu eigenlijk biologisch?

Biologisch voedsel is onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden geproduceerd. Dat betekent dat er alleen échte mest en natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Geen kunstmest of landbouwgif. Groenten krijgen de tijd om te groeien, de dieren kunnen naar buiten en mogen hun natuurlijke gedrag vertonen. Gebruik van gentechnologie is niet toegestaan.

Bij de verwerking van de landbouwproducten worden zo min mogelijk toevoegingen gebruikt. Goede wijn behoeft geen krans. Natuurlijke producten moeten natuurlijk blijven. Daarom gelden er strenge beperkingen voor het gebruik van kunstmatige toevoegingen en hulpstoffen.  Smaakversterkers zijn niet nodig als je al smaak van nature hebt!

Een gezonde, vruchtbare bodem is het allerbelangrijkst voor een biologische teler. Zo'n biologische bodem levert gezonde producten op. De teler kiest voor gewassen die passen bij de natuurlijke omstandigheden van het bedrijf. Dan hoef je niet te spuiten of met kunstmest te werken. Waar mogelijk helpt hij de natuur een handje en biedt bijvoorbeeld nestgelegenheid en houtwallen voor vogels en andere nuttige dieren. Daar wordt het landschap ook nog eens aantrekkelijker van. 

Dierenwelzijn is het sleutelwoord voor de biologische veehouder. Alle dieren in de biologische veehouderij hebben veel buitenruimte. Ook houden ze hun snavel en staart, die hebben ze immers niet voor niets gekregen. En ze eten biologisch voer en krijgen géén genetisch gemanipuleerde soja. Dieren in de biologische landbouw bouwen een natuurlijke weerstand op tegen ziekten. Medicijnen, zoals antibiotica, zijn dan nauwelijks nodig.

De akkers worden elk seizoen beplant met andere gewassen. Door deze 'vruchtwisseling' krijgen luizen of rupsen niet de kans om zich tot een plaag te ontwikkelen. En mocht dat wel gebeuren, dan gaan hun natuurlijke vijanden ze te lijf. Lieveheersbeestjes en vogels helpen de boer om luizen of rupsen in toom te houden.

Hoe weet je dat een product echt biologisch is? 
Het woord biologisch is wettelijk beschermd, net als de aanduidingen bio, eko en organic. (Dat geldt niet voor scharrel, ambachtelijk of van de boer.) Alleen gecontroleerde producten die aan de Europese regels voor biologische landbouw en voeding voldoen mogen biologisch genoemd worden. Voor het toezicht zijn er door de overheid onafhankelijke organisaties aangesteld. In Nederland zorgt Skal voor certificering en controle.

Waaraan herken je een biologisch product? 
Aan het verplichte Europese keurmerk voor biologische producten. Dat ziet er zo uit: [afbeelding]vervangen door:  Dit is het ‘groene blaadje’ dat onderaan is afgebeeld. Het blaadje mag ook afgebeeld worden in het wit met zwarte sterren of in het zwart met witte sterren 

Naast het Europese keurmerk mag ook het nationale EKO-keurmerk gebruikt worden: [afbeelding] vervangen door: dat onderaan is afgebeeld.  Veel bedrijven kiezen daarvoor. Het EKO-keurmerk geeft aan dat het product gecontroleerd biologisch is én dat de producent een stap verder gaat dan de wettelijke regels voor biologisch. Hierbij kun je denken aan gebruik van zonne-energie, milieuvriendelijke verpakkingen etc.


   
Wat is biologisch-dynamisch?
Biologisch-dynamische landbouw is gebaseerd op de idee dat alles met alles samenhangt: de levende bodem, de planten en hun vitaliteit, het vee dat naar zijn aard wordt gehouden, de natuurlijke omgeving en de mens zelf.

Biologisch-dynamische producten zijn herkenbaar aan het Demeter-keurmerk: [afbeelding] vervangen door: dat onderaan is afgebeeld. Stichting Demeter is hiervoor verantwoordelijk. Alle BD-producten zijn ook biologisch en moeten dus het Europese bio-keurmerk dragen.


Waar koop je biologisch?
Biologische voeding is op steeds meer plekken te koop. Bij de biologische winkels heb je de meeste keus, maar ook in elke supermarkt vind je een basisassortiment. Verder kun je terecht bij de boer, op internet en in steeds meer (bedrijfs-)restaurants.

Bionext is de ketenorganisatie voor biologisch in Nederland. De verbindende schakel tussen biologische boeren en telers, verwerkende bedrijven, biologische winkels en natuurlijk heel veel consumenten. De inzet? Hoogwaardige, gezonde en lekkere voeding die duurzaam is geproduceerd. Wie wil dat nou niet…

Met leuke evenementen en acties bereikt Bionext elk jaar honderdduizenden mensen. Enkele voorbeelden:

Lekker naar de Boer
Jaarlijks evenement waarbij zo’n 200 biologische boeren en tuinders ‘open erf houden’. Dé gelegenheid om een praatje te maken met een bio boer, te zien hoe er wordt gewerkt op een biologisch bedrijf en te ontdekken waar die sla of melk vandaan komt.
www.lekkernaardeboer.nl

Adopteer een Kip of Appelboom

In ruil voor een bijdrage kun je genieten van heerlijke biologische eieren of zelf appels plukken in de boomgaard. Deelname betekent een steun in de rug voor biologische pluimveehouders en appeltelers. Een kip- of boomadoptie wordt ook vaak cadeau gedaan.
www.adopteereenkip.nl
www.adopteereenappelboom.nl

 

 

 

Website: http://www.bionext.nl