Nahid logo

Totaal donaties via YouBeDo.com

€ 18.15

2 donateurs

Nahid

Vanaf 2004 komt Janny Beekman regelmatig in Kabul, Afghanistan.
Zij houdt zich daar, nu samen met het bestuur van de stichting Nahid, bezig met het exploiteren van  een vrouwenhuis.
Daar wonen nu 11 vrouwen en hun 37 kinderen. De meeste van hen zijn weduwen, enkele zijn weggegaan van man en schoonfamilie vanwege huiselijk geweld, maar geen van allen heeft hulp van familie of anderszins.

 

De kinderen gaan naar school en de vrouwen krijgen trainingen om in de toekomst in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien.
Langzamerhand hebben enkele vrouwen werk gevonden. Maar ze verdienen amper voldoende om in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. Toch stimuleren wij hen om hun werk te blijven doen. Ze houden er zelf iets van over en zij kosten ons minder, omdat ze zelf hun shampoo, kleding enz. betalen. En wat nog belangrijker is: het geeft hen zelfvertrouwen en hoop op een betere toekomst.
Onze stichting huurt nu ook een ander en kleiner huis voor vrouwen die een iets hoger inkomen hebben. Daar wonen nu drie moeders en 8 kinderen. De vrouwen betalen een percentage van hun loon aan huur aan de stichting. Zo kunnen zij hun eigen toekomst vorm geven. Onze eis blijft dat de kinderen naar school gaan.
Het vrouwenhuis kan weer andere vrouwen opnemen, tot rust laten komen en daarna begeleiden naar werk.

Het huis wordt geleid door Afghanen in betaalde banen. Dat waarborgt dat het geheel in de traditie en de cultuur van Afghanistan ‘past’. ‘Past’, want het blijft een nieuw fenomeen, dit huis. Althans de opvang van en aandacht voor vrouwen.

Naast de opvang van vrouwen is de stichting bezig met het opstarten van enkele kleinschalige bedrijfjes, waar zo veel mogelijk werk gedaan gaat worden door  vrouwen. Als deze bedrijfjes (naaiatelier annex inloopcentrum, bakkerij en catering) goed lopen, gaan we uitbreiden met een kwekerij van oesterzwammen, een bibliotheek voor kinderen en andere kleinschalige bedrijfjes . En dat in een bedrijfsverzamelgebouw, zodat de vrouwen elkaar kunnen ondersteunen en samen kunnen werken. De helft van de benodigde gelden (€130.000) krijgen we van Impulsis. De andere helft moeten we zelf opbrengen d.m.v. donaties.

De winst (na enkele jaren) zal ten goede komen aan het vrouwenhuis. Want de bedoeling is dat uiteindelijk het huis zichzelf kan bedruipen.
Hiervoor worden ook in Kabul bronnen aangeboord door de organisatie daar. Maar omdat de staat Afghanistan geel geld heeft zal dat ook van buitenlandse fondsen afhankelijk zijn. Kortom: er blijft werk aan de winkel.

Website: http://www.nahid.nl