Nurses On Tour logo

Totaal donaties via YouBeDo.com

€ 13.38

4 donateurs

Nurses On Tour

Nurses on Tour
Stichting Nurses on Tour wordt gerund door vier HBO-Verpleegkunde studenten van de Hogeschool Zeeland te Vlissingen. Leroy de Priester, Chantal Sterkenburg, Joyce van Dullemen en Lisette Pleijte.

Hoe het begon…
Tijdens onze stage in een ziekenhuis in het noorden van Ghana, zijn wij geconfronteerd met één van de grootste gezondheidsproblemen: Malaria. In samenwerking met de organisatie Ontmoet Afrika in Bolgatanga (Ghana) en het Rode Kruis hebben wij een project opgezet om malaria tegen te gaan.

Het project: “Stop Malaria, Save a Child”
Het project dat wij daar ontwikkeld en opgezet hebben bestaat uit, het verzorgen van een gezondheidsvoorlichting en het distribueren van muskieten netten.
Met name de voorlichting over malaria en over het gebruik van de muskietennetten vinden wij een erg belangrijk onderdeel van ons project. Veel mensen in Ghana weten vaak niet waarvoor een net dient, want als visnet werkt het namelijk ook prima! Tevens is het zo dat velen niet weten dat malaria veroorzaakt wordt door een mug, belangrijk is dus om dit duidelijk en vooral op niveau van de bevolking te vertellen en over te dragen.

Malaria is voor iedereen een gevaar, maar met name kinderen en zwangere vrouwen zijn een grote risicogroep. Kinderen onder de 5 jaar hebben nog niet die weerstand die nodig is om zich te beschermen tegen malaria en zwangere vrouwen hebben vaak een verminderde weerstand waardoor de mug makkelijker toeslaat met alle gevolgen van dien... Dit is ook de reden waarom wij voor deze doelgroep gekozen hebben.

Voor het uitvoeren van ons project gaan wij naar afgelegen dorpen, waar geen enkele vorm van gezondheidsvoorziening aanwezig is.
Deze dorpen worden door Ontmoet Afrika geselecteerd om er zo zeker van te zijn dat de dorpen aan dit criterium voldoen. Door middel van onderlinge communicatie tussen Ontmoet Afrika en een dorpeling (meestal het hoofd van het dorp) wordt er een afspraak gemaakt voor een datum voor een projectdag. Ook wordt er een indicatie gegeven over het aantal benodigde muskietennetten.
Door een samenwerkingsverband dat wij met het Rode Kruis in Bolgatanga getekend hebben, beschikken wij over een vrijwilligster cq. tolk die onze voorlichting vertaald naar de lokale taal zodat iedereen begrijpt wat wij vertellen. Daarnaast maken we op het moment nog gebruik van de auto van het Rode Kruis waardoor transport naar de dorpen mogelijk gemaakt wordt. Tijdens de voorlichting gebruiken we speciaal voorlichtingsmateriaal dat ontwikkeld is door UNICEF.

Voordat we de muskietennetten uit gaan delen worden alle vrouwen geregistreerd,  zo wordt er voor gezorgd dat iedereen maar één net krijgt. Tevens is het zo dat op deze manier alle namen beschikbaar zijn, mocht daar door Ghana Health Service (Ministerie van Gezondheidszorg) om gevraagd worden.
De registratie wordt ook gebruikt voor de evaluatie van het programma. Enkele weken na een projectdag in een dorp komen wij onaangekondigd in een dorp terug om te kijken of ons doel  bereikt is en of de netten op juiste wijze gebruikt worden.

Actueel
In de eerste plaats is ons project tot stand gekomen en mogelijk gemaakt door fondswerving uit onze contactenkringen. Daarnaast kregen wij steeds meer donaties van onder andere verschillende kerken, scholen, clubs en organisaties.
Het gehele jaar door verzorgen wij presentaties voor geïnteresseerden en ook bedenken wij allerlei acties om geld in te zamelen voor ons malaria project, denk hierbij aan een sponsorloop, lentemarkt, kassa-bonnen-actie bij een supermarkt, zelf gemaakte kaarten verkoop, bingo-middag in verzorgingshuizen, biologielessen over malaria op middelbare scholen enz enz.

De grootste actie waar we op het moment mee bezig zijn is het organiseren van een Benefiet-Event. Waarbij de gehele opbrengst ten goede zal komen aan het goede doel!! Deze avond vol dans en muziek zal plaatsvinden op 17 november in het Arsenaaltheater in Vlissingen.

In Ghana loopt ons project super goed! Nurses on Tour is daar al een heus begrip en 2 keer in de maand wordt er een out-reach-programme gerealiseerd. Afgelopen 4 maanden is er speciaal voor ons project een bedrijfsarts naar Ghana gegaan om zich in te zetten tegen de malaria-problematiek!
In januari vertrekt één van onze Nurses weer naar Ghana om het project voort te zetten en tevens haar afstudeer onderzoek daar uit te voeren, een evaluatieonderzoek naar de effectiviteit van de gezondheidsvoorlichting die wij daar gegeven hebben.

-    Sinds vorig jaar augustus hebben wij ruim 2500 muskietennetten uitgedeeld aan vrouwen en kinderen in afgelegen dorpen.

Korte termijn doel
Ons doel wat op het moment boven aan het lijstje staat is het aanschaffen van een eigen auto voor Nurses on Tour. De auto die we nu gebruiken van het rode kruis gaat zoals de berichten nu zeggen, niet lang meer mee. Om onze out-reach-programme voort te zetten is een betrouwbaar vervoersmiddel van groot belang.

Website: http://nursesontour.nl