Help Flores! logo

Totaal donaties via YouBeDo.com

€ 64.06

7 donateurs

Help Flores!

Het ontstaan van Stichting Help Flores!

In 1997 is de basis gelegd voor Stichting Help Flores! (SHF!). In dat jaar verbleef Herbert van Loon, oprichter en voorzitter, op het Indonesische eiland Flores. In het dorp Lela heeft hij het ziekenhuis helpen herbouwen na een aardbeving van enkele jaren eerder.
In 2011 bracht Herbert weer een bezoek aan het Rumah Sakit St. Elisabeth ziekenhuis. Inmiddels bleek de functionaliteit met 40% te zijn verminderd. Het besluit was dan ook snel genomen: SHF! werd opgericht.

Het bestuur van SHF!

Sinds de oprichting in 2011 bestaat het bestuur uit Herbert van Loon, Fred van der Beek en Elmar van Loon. In juni 2013 is Johan de With toegetreden als vierde bestuurslid.
SHF! heeft sinds de oprichting de ANBI-status. Daarnaast zijn wij lid van de Kennisbank Filantropie (voorheen het CIGD), Goededoelen.nl, Myworld en GeefGratis. In verband met de hoge jaarlijkse kosten zijn wij niet aangesloten bij het CBF.

U kunt het verschil maken!

U kunt erop vertrouwen dat u in een Nederlands ziekenhuis in goede handen bent. Op Flores is dat helaas niet vanzelfsprekend. De rijkstoelage is onvoldoende en de mensen hebben vaak geen geld om de medische kosten zelf te betalen. Het Rumah Sakit St. Elisabeth ziekenhuis helpt echter iedereen, of de patiënt nu wel of geen geld heeft. Hierdoor zijn er extra kosten voor het ziekenhuis, dat helaas niet kan investeren in nieuw materieel. Dit betekent dat de inwoners van Flores niet altijd optimaal geholpen en behandeld kunnen worden.
Ook het onderwijs is niet te vergelijken met dat in Nederland. U weet dat uw kind naar een goede school kan! Met schoolboeken, in een veilig, droog en warm gebouw. Voor de kinderen op Flores is dit zeldzaam. Door SHF! te steunen kunt u meehelpen om het tij op Flores te keren! De projecten kunnen voor veel minder geld dan in Nederland gerealiseerd worden.

Een nieuwe ambulance

De huidige ambulance redt het weer één jaar, doordat SHF! deze motorisch heeft laten opknappen. Maar het is hoog tijd voor een nieuwe! Want zou u in een noodgeval in deze ambulance willen liggen? Help mee de benodigde € 22.350,- bijeen te brengen. Dan kunnen de inwoners van Flores op een betere en veiligere manier vervoerd worden.

Een nieuwe gynaecologische tafel

Kunt u zich indenken dat u of uw vrouw tijdens de bevalling ineens naar beneden zakt? Dat risico lopen vrouwen in het ziekenhuis in Lela, doordat de huidige tafel na veertien jaar niet meer vastgezet kan worden.

Voor € 3.660,- is het mogelijk een nieuwe tafel te installeren. Dan kunnen aanstaande moeders weer met een gerust hart bevallen!

Schoolboeken!

SHF! heeft inmiddels 11 van de 26 basisscholen op Flores voorzien van schoolboeken. De aanschaf van boeken voor de overige scholen kost € 52.000,-. Help mee deze kinderen ‘wijs’ te maken!

 

Onderhoud aan de kathedraal

De oudste kathedraal van Flores dateert van 1899 en is ruim 114 jaar oud. Deze kathedraal zit elke dienst zo vol dat de mensen zelfs op het plein staan om de dienst te volgen. Het prachtige gebouw is dringend aan een nieuwe verflaag toe. Dit project is te realiseren voor circa € 16.000,-. Help dit monument en belangrijke gemeenschapshuis behouden!

Vier klaslokalen!

Wukak Gahar, de school die we in 2012 van nieuwe boeken hebben voorzien, heeft van de overheid slechts twee klaslokalen gekregen in plaats van zes. Hierdoor zitten drie klassen in lokalen van meer dan dertig jaar oud. Eén klas krijgt zelfs les op deze bouwvallige ‘veranda’! Wij kunnen ons niet indenken dat onze kinderen zo naar school moeten, u wel?
De bouw van vier nieuwe klaslokalen willen wij samen met u verwezenlijken, het liefst voor het volgende schooljaar. SHF! moet hiervoor € 52.000,- ophalen. Met uw hulp haalbaar, toch?

Enkele andere mogelijke projecten zijn:

- klein ziekenhuismaterieel, zoals bedden;
- onderhoud aan de gebouwen, zoals het vervangen van plafondplaten en het schilderen van het hele complex;
- onderhoud aan de infrastructuur rondom het ziekenhuis;
- een nieuwe USG (echoapparaat).

Controle op Flores? Ja, dat is er!

In mei 2013 is het bestuur van SHF! - op eigen kosten - naar Flores afgereisd. Ter plaatse hebben we de zusterstichting Yayasan Help Flores! opgericht, waar we nauw mee samenwerken. Daarnaast hebben we een intensieve samenwerking met Dr. Henry, directeur van het ziekenhuis in Lela. Als Dr. Henry nieuw materieel laat installeren, wordt hij door YHF! gecontroleerd.
Bijna wekelijks hebben we contact met Thon, ons contactpersoon bij YHF!, en Dr. Henry. Hierdoor zijn wij continu op de hoogte van de ontwikkelingen rondom onze projecten. Daarnaast worden we ook geïnformeerd over de alledaagse zaken van het ziekenhuis, zodat wij bij onze aanvragen het laatste nieuws kunnen meenemen. Mede door dit nauwe contact kunnen wij u als donateur snel informeren, wat wij zeer belangrijk vinden. Controle vindt dus zeker plaats; wij hebben dit ervaren in mei 2013! Ook zal het bestuur van SHF! blijven afreizen naar Flores om de projecten met eigen ogen te zien en te evalueren.

Website: http://www.helpflores.com