Podiatria Kosovo logo

Totaal donaties via YouBeDo.com

€ 11.37

5 donateurs

Podiatria Kosovo

De Stichting Podiatria Kosovo stelt zich ten doel mensen met diabetes een goede voetzorg te bieden. Daarnaast is er aandacht voor kinderen en het hen mogelijk maken middels sporten en bewegen een beter leven te krijgen.

Diabeteszorg in Kosovo
Het aantal mensen met diabetes is enorm hoog in Kosovo (mogelijke oorzaken: stress, slecht voedingspatroon, weinig bewegen) en de zorg voor voeten van mensen met diabetes is vrijwel nihil.

Vjolca Kola is niet alleen verpleegkundige, maar heeft ook een opleiding tot pedicure gevolgd in Nederland. Docenten van de opleiding Podotherapie van Fontys Hogescholen hebben haar extra vaardigheden bijgebracht voor het screenen van voeten van diabetes patiënten en het uitvoeren van behandelingen. Tevens is haar een behandelstoel en -unit geschonken. Pogingen om cliënten aan te trekken zijn tot u toe gestrand op het gebrek aan geld en interesse: men realiseert zich niet welke zorg belangrijk is.

Hier is in middels verandering in gekomen:
Dr. Luan Gola, internist(op de foto met Vjolca Kola), is een diabetesteam aan het formeren, waar Vjolca deel van zal uitmaken voor de voetzorg van alle diabetes patiënten in zijn praktijk.

Aangezien deze vorm van zorgverlening geheel nieuw is, is er veel voorlichting noodzakelijk. Tevens dienen verpleegkundigen (er bestaan in Kosovo geen diabetes verpleegkundigen) geschoold te worden en ook andere artsen zijn zeer geïnteresseerd in wat dit diabetesteam gaat doen en bereiken.

Website: http://www.podokos.com/