Female Cancer Foundation logo

Totaal donaties via YouBeDo.com

€ 91.46

11 donateurs

Female Cancer Foundation

- WAT doen wij

Elke 2 minuten overlijdt ergens ter wereld een vrouw aan baarmoederhalskanker. 80% van de slachtoffers woont in een ontwikkelingsland. Het gaat vaak om jonge moeders die de spil zijn van het huishouden en onmisbaar zijn voor het gezinsinkomen en de lokale economie. Wanneer zij wegvallen heeft dit grote gevolgen voor hun familie en voor het dorp waarin zij wonen. Female Cancer Foundation streeft naar een wereld zonder baarmoederhalskanker, te bereiken door het ter plekke verlenen van zorg (screening en behandeling), het geven van educatie en voorlichting en het verrichten van onderzoek. Bij alles wat Female Cancer Foundation doet staat voorop dat de lokale zorgverlening en bevolking uiteindelijk zelf de kennis krijgt die nodig is om de strijd tegen baarmoederhalskanker aan te gaan. Er wordt gewerkt via het ‘train-de-trainer’- principe: lokale gezondheidswerkers worden opgeleid om zelf de opgedane kennis verder te kunnen verspreiden binnen de lokale gemeenschap.

- WAAROM

Female Cancer Foundation is opgericht vanuit het ideaal wereldwijd de strijd tegen baarmoederhalskanker aan te gaan. Een baarmoederhalskankervrije wereld. Geen utopie maar een reëel doel. Baarmoederhalskanker is na borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen onder de 45 jaar. Wereldwijd wordt deze vorm van kanker jaarlijks bij meer dan 500.000 vrouwen vastgesteld, waarvan ongeveer de helft van deze vrouwen de ziekte niet overleeft. Het wrange aan deze feiten is dat baarmoederhalskanker kan worden voorkomen en 100% te genezen is bij een tijdige diagnose en behandeling van de symptomen.

- WIE en HOE helpen wij met de donaties die wij ontvangen? 

Female Cancer Foundation bestrijdt het ontstaan van baarmoederhalskanker in de zogenaamde high risk groep: vrouwen tussen de 30 en 50 jaar met een inkomen minder dan $2 per dag. Meestal worden jonge vrouwen met kleine kinderen getroffen door deze armoedegerelateerde ziekte getroffen, terwijl zij een cruciale rol spelen in hun gezinnen en gemeenschappen.

De See & Treat-methode is een kosteneffectieve methode die gebruikt wordt voor het bestrijden van baarmoederhalskanker. Een team van artsen en gezondheidswerkers bezoekt klinieken in plattelandsgemeenschappen en sloppenwijken. Vooraf zijn de vrouwen door middel van voorlichting bewust gemaakt van de risico’s van baarmoederhalskanker door lokale vrouwen(gezondheids)organisaties en opgeroepen voor de screening. Tevens worden de vrouwen geïnformeerd hoe baarmoederhalskanker te voorkomen is.

De vrouwen worden ter plaatse gescreend op baarmoederhalskanker door een arts of verpleegkundige en indien nodig meteen behandeld. Female Cancer Foundation gebruikt voor de screening de VIA-methode (screenen met ‘tafelazijn’). De behandeling van voorstadia van baarmoederhalskanker in het See & Treat concept gebeurt met vloeibaar CO2 (cryotherapie). Beide methodes zijn relatief goedkoop en effectief. Voor amper 10 euro kunnen de medewerkers van Female Cancer Foundation één vrouw screenen en behandelen. Female Cancer Foundation past de See & Treat-methode toe in Indonesië,  Bangladesh, Gambia, Ghana, Kenia, Malawi, Zambia en Ethiopië.

- WAAR 

Indonesië,  Bangladesh, Gambia, Ghana, Kenia, Malawi, Zambia en Ethiopië. In 2015 hopen wij ook in Nepal te kunnen gaan werken, hiervoor is alle steun nog zeer hard nodig.

- Hoe kunt u doneren en wat gebeurt er met uw gift? 

Met elke tien euro kunnen wij het leven van een vrouw redden. Met elke 100 euro kunnen wij 500 vrouwen voorlichten over het voorkomen en behandelen van baarmoederhalskanker. Voor iedere 300 euro kan FCF lokale gezondheidsmedewerkers opleiden in de See & Treat methode, een methode die ze na deze opleiding zelf duurzaam kunnen voortzetten en kunnen trainen aan anderen. Voor iedere 3000 euro kan FCF cryodevices aanschaffen waarmee de cryotherapie uitgevoerd wordt. Met 25.000 euro kan FCF mobiele klinieken aanschaffen om vrouwen in de meest afgelegen gebieden te kunnen bereiken. Met 100.000 euro kan FCF een allesomvattend project opstarten en de programma's implementeren. 


Website: http://www.femalecancerfoundation.org