Ciliwung Merdeka logo

Totaal donaties via YouBeDo.com

€ 12.35

2 donateurs

Ciliwung Merdeka

Ciliwung Merdeka is de naam van een stichting die opkomt voor de rechten van sloppenwijkbewoners in Jakarta, de hoofdstad van Indonesië. ‘Ciliwung’ is de naam van de rivier waaraan deze sloppenwijkbewoners wonen; ‘Merdeka’ betekent ‘vrijheid’.

In Indonesië heerst grote economische ongelijkheid. Terwijl er in de heuvelachtige gebieden boven de stad prachtige villa’s voor de rijken staan, wonen er, beneden aan de rivierbanken, duizenden arme gezinnen, voor wie woningen elders in de stad onbetaalbaar zijn. In de sloppenwijken die rond de Ciliwung zijn ontstaan, heersen veel problemen. Ondanks het feit dat de meeste mensen heel hard werken op een lokale markt, verdienen zij amper genoeg om hun gezin van te kunnen onderhouden. HIV en drugsgebruik komen veel voor onder jongeren. Er is geen riolering. De bewoners hebben geen toegang tot schoon drinkwater. Zij wassen zich in de rivier, en toiletteren er ook. Hun zelfgebouwde huizen staan strak tegen- en op elkaar, en raken meerdere malen per jaar overstroomd met rivierwater uit de Ciliwiung. Overstromingen zijn namelijk een groot probleem in de wijk: zij veroorzaken ziektes en verergeren de financiële problemen van de sloppenwijkbewoners. De Ciliwung ligt vol met afval. Daardoor is het rivierwater is vies en worden mensen ziek na iedere overstroming; ook spoelen de meubels of kleding van mensen weg, raken hun huizen enorm beschadigd, of storten de huizen in, met alle gevaren van dien.

Ciliwung Merdeka probeert deze mensen op allerlei manieren te helpen door verschillende sociale activiteiten, die bijna allemaal worden uitgevoerd door vrijwilligers. Tijdens overstromingen helpt de stichting de sloppenwijkbewoners veilig te evacueren uit hun huis. Ciliwung Merdeka biedt de slachtoffers medische behandelingen, warme kleding, gratis voedsel en schoon drinkwater. Naast hun noodhulp tijdens overstromingen, biedt Ciliwung Merdeka de sloppenwijkbewoners ook structurele steun in hun dagelijks leven. Zo werken er een arts en een tandarts voor de stichting, die de sloppenwijkbewoners gratis medisch behandelen. Ook organiseert de stichting gratis trainingen voor kinderen in theater, Engelse les en presentatievaardigheden. Op die manier groeit het zelfvertrouwen van deze kinderen, die in de Indonesische samenleving maar weinig kans krijgen op een goede opleiding en vaak al op jonge leeftijd beginnen met werken. Jonge wezen krijgen gratis onderdak en voedsel van de stichting, en de stichting probeert ook hun scholing te betalen. Daarnaast vecht Ciliwung Merdeka voor de mensenrechten van de sloppenwijkbewoners, bijvoorbeeld door de overheid te proberen te dwingen om deze wijk op te knappen.

In de woorden van Sandyawan Sumardi, de sociale activist die de stichting heeft opgezet en leidt, is het uiteindelijke doel van Ciliwung Merdeka om de sloppenwijkbewoners te helpen om, ondanks hun armoede en de vele problemen waarmee zij dagelijks te maken hebben, een gezond, veilig en gelukkig leven te leiden.

De stichting is volledig afhankelijk van donors en giften. Daarom wordt er zo min mogelijk geld besteed aan dure Engelstalige websites, of andere vormen van reclame. Liever besteden we al het geld aan de sloppenwijken. Voor meer informatie in het Engels kun je dit artikel lezen, of contact opnemen met dr. Roanne van Voorst, een Nederlandse antropoloog die lang in de sloppenwijken van Jakarta werkte en vrijwilliger is bij Ciliwung Merdeka. We zijn heel blij met alle hulp!

Website: https://ciliwungmerdekajakarta.wordpress.com/