Stichting Ninos Unidos Peruanos logo

Totaal donaties via YouBeDo.com

€ 17.41

6 donateurs

Stichting Ninos Unidos Peruanos

Het verhaal van stichting Niños Unidos Peruanos

In 1995 ging de Nederlandse Jolanda van den Berg, toen 30 jaar, op vakantie naar Peru en  werd zij getroffen door de schrijnende omstandigheden waaronder veel kinderen op straat moeten leven. Een jaar later besloot ze zich definitief in Cuzco te vestigen. Zonder doelgericht plan maar met de vastberaden intentie om kinderen te gaan helpen: ‘Al was het er maar één’. Anno 2015 is haar stichting, genaamd Niños Unidos Peruanos, uitgegroeid tot een professioneel team van mensen dat zich met hart en ziel inzet voor de hulp aan 600 kinderen en jongeren. 

 

Hulp aan de allerarmsten

Het doel van stichting Niños is om verandering te brengen in de sterke ongelijkheid binnen de Peruaanse bevolking. De allerarmste bevolkingsgroep leeft ver onder de armoedegrens. Werkeloosheid, honger en criminaliteit zijn aan de orde van de dag. Vooral kinderen en jongeren hebben sterk te lijden.

 

Niños kinderrestaurants

De vijf kinderrestaurants, waar vele kansarme en verwaarloosde kinderen zes dagen per week twee warme maaltijden krijgen, is het belangrijkste onderdeel van stichting Niños. Gedurende de dag kunnen ze hier ook veilig spelen, leren ze wat persoonlijke hygiëne betekent, doen ze aan sport en krijgen ze medische en tandartsbehandelingen. De kinderen krijgen er ook huiswerkbegeleiding en groeien op in een liefdevolle omgeving waar ze kind mogen zijn.  Daarnaast biedt stichting Niños vanuit de kinderrestaurants een sociaal programma gericht op het verminderen van stress, maar ook op het verwerken van trauma’s.

 

Jongerenproject

Sinds 2012 kunnen ook jongeren tot hun 18e bij Niños blijven. Juist in de puberleeftijd zijn ze zeer kwetsbaar om terug te vallen. Om dit project financieel haalbaar te maken biedt stichting Niños de jongeren leer-/werkmogelijkheden. Daartoe is een bakkerij, een chocoladewinkel en een naai- en fotoatelier in het leven geroepen. Bovendien kunnen de jongeren in de Niños hotels horeca ervaring opdoen. Op deze wijze leren ze een vak, maar dragen ze ook bij aan het jongerenproject. 

 

Werkgelegenheid

Om een project van deze grootte draaiende te houden, zijn veel mensen nodig. Uit principe werkt stichting Niños alleen met lokale mensen. Daarom hebben inmiddels ruim 90 Peruanen een betaalde baan zoals koks, kinderbegeleiders, hotelpersoneel, tuinmannen, timmermannen, elektriciens enz. Ze komen uit de buurt en onderhouden met hun inkomen vaak hun hele gezin. De betrokkenheid van al het personeel is zeer groot.

 

Toekomstvisie: volledige zelfstandigheid via sociaal ondernemerschap

Het streven van stichting Niños is om uiteindelijk onafhankelijk te worden, de ‘navelstreng’ met Nederland door te knippen en een volledig autonome Peruaanse stichting te worden. Jolanda en veel Peruaanse medewerkers om haar heen hebben een inventieve ondernemende geest. Er worden voortdurend plannen ontwikkeld die nieuwe kansen bieden. Gehele autonomie is op dit moment een toekomstdroom. Zonder donateurs in Nederland is het nog onmogelijk om alles draaiende te houden. 

 

Website: http://www.stichtingninos.com/index-nl.html