Duurzaam Natuurbehoud Peru

Totaal donaties via YouBeDo.com

€ 25.34

5 donateurs

Duurzaam Natuurbehoud Peru

Duurzaam Natuurbehoud Peru

De stichting Duurzaam Natuurbehoud Peru (DNP) zet zich in om de mistbossen in het noorden van Peru te beschermen. Een van de medewerkers van DNP Hans Dignum woont en werkt al meer dan 15 jaar in Zuid-Amerika. Hij en zijn team werken samen met de boerengemeenschap van Leymebamba en de lokale bevolking van drie dorpen in het gebied rond Los Chilchos, om het gebied te beschermen tegen de mijnbouw, veeteelt, bosbranden, jacht en het plunderen van het cultureel erfgoed.  

Nooit eerder ontdekte dier- en plantensoorten het beschermen waard!

Tijdens een expeditie in 2003 zijn vele nieuwe soorten dieren en planten ontdekt in het Los Chilchos gebied. Naast een nieuwe orchidee werden er nieuwe dagvlinders, kikkers en padden en twee nieuwe zoogdieren gevonden. Iedere dag werden er zeldzame vogels en andere dieren gezien. Er valt nog zeer veel te ontdekken voor de natuurliefhebber in dit gebied.

In 2009 heeft Hans Dignum de lange tijd uitgestorven gewaande Geelstaart Wolaap ontdekt. In dat zelfde jaar werd een fantastische foto gemaakt van de prachtige en zeer zeldzame kolibrie met zijn dubbele staart: Marvelous spatuletail (Loddigesia mirabilis).

youbedo

De Chachapoya indianen zijn uitgestorven, hun cultuur verdient respect

Tot 600 jaar geleden leefde in dit gebied de Chachapoya-indianen. Voor arme mensen in Peru is het aantrekkelijk grafplaatsen leeg te roven, de mummies kapot te maken en de gevonden spullen illegaal te verkopen.

Tijdens verschillende expedities hebben we begraafplaatsen en verschillende tempels van deze indianen gevonden. Vele mummies en duizenden gebruiksvoorwerpen zijn doordat we samen werken met de lokale archeologen, nu beschermd en te bewonderen in het Chachapoya-museum in Leymebamba. Op verschillende plekken in het bos worden de mummies en de gebruiksvoorwerpen ter plaatse beschermd door mensen die voor ons werken.

Wij vragen ze de natuur te beschermen. We bieden ze een toekomst

De lokale bevolking in het gebied is arm maar leven in een spectaculair gebied rijk aan natuur en cultuur. Wij vragen aan de lokale bevolking zich in te zetten voor de bescherming van hun natuurlijke omgeving. In ruil voor hun inspanning bieden we ze de mogelijkheid om op een duurzame manier koffie te telen die wij tegen een goede prijs afnemen. Deze koffie wordt in Nederland geschonken in de Apenheul en in het Gaya Park en in Frankrijk in het dierenpark Vallee des Inges.  

Ook ecotoerisme is belangrijk voor de toekomst van de inwoners van de dorpen. Enkele malen per jaar wordt het gebied bezocht door kleine groepen (eco)toeristen uit Nederland. De begeleiding van de mensen door de lokale bevolking is intensief en vraagt veel voorbereiding. Door de bewondering die de bezoekers uitspreken worden de mensen zich bewust van de waarden van hun leefomgeving.

DNP biedt ook hulp aan bij een van de pijnlijkste problemen in het gebied: tandbederf. De bevolking is arm en er is weinig aandacht voor hun tanden en kiezen. Ze kauwen vaak van jongs af aan op suikerriet. Dit leidt al vroeg tot het verloren gaan van hun gebit. DNP steunt de lokale tandentrekker en steunt een jonge vrouw bij haar opleiding tot tandarts.  

Kom eens op bezoek!

Met de reisorganisatie SAWADEE is een speciale reis te boeken naar dit bijzondere gebied. 

U zult dan het museum in Leimebamba bezoeken en daar kennismaken met de Chachapoyas cultuur. U zult dan het dorp Los Chilchos en de plantages bezoeken waar de ecologische koffieteelt plaatsvindt. U zult kennis maken met de bijzonder hartelijke mensen die zich inzetten voor het behoud van dit regenwoud. U zult een bezoek brengen aan de in 2003 ontdekte tempel van het water (Yacuhasi) waarop slingerapen de nacht door brengen. U zult bijzondere planten en dieren zien. Wellicht ontdekt u een nieuwe soort.

Het is overigens een van de zwaarste tochten die in het SAWADEE reisprogramma te vinden is.

 

www.peruinformation.net

 

 

 

 

 

 

Website: http://www.peruinformation.net/