Petje af Nederland logo

Totaal donaties via YouBeDo.com

€ 2.05

1 donateurs

Petje af Nederland

De plek van de wieg mag nooit de kansen in de toekomst bepalen

In Nederland krijgt niet ieder kind gelijke kansen voor de toekomst. Stichting Petje af is er al jaren van overtuigd dat ieder kind talent heeft en dat de plek waar de wieg heeft gestaan nooit de kansen in de toekomst mag bepalen. 

Petje af vergroot je wereld

Bij weekendschool Petje af ontdekken kinderen van 10 t/m 14 jaar uit (sociale) achterstandssituaties de wereld. De kinderen doen prikkelende, leerzame praktijkervaringen op, komen in contact met inspirerende rolmodellen en verschillende beroepen, ze reizen met het openbaar vervoer en openen deuren die anders gesloten zouden blijven. Ze worden zich bewust van hun talenten, bouwen aan een netwerk, weten wat de wereld te bieden heeft, worden geïnspireerd verantwoording te nemen voor hun leven en ontwikkelen perspectief voor de toekomst.

Programma

De methode van Petje af richt zich op de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Een Petje af-jaar wordt opgebouwd uit 28 zondagen verdeeld over 7 blokken van 4 bijeenkomsten. Ieder blok staat een beroep centraal.

Een blok ziet er als volgt uit:

Week 1 geven vrijwillige gastdocenten les over hun beroep.

Week 2 gaan de kinderen op bedrijfsbezoek bij de gastdocent en ervaren zij zijn beroep in de praktijk.

Week 3 staat in teken van evaluatie en presenteren de kinderen aan hun ouders wat zij hebben geleerd.

Week 4 gaan de kinderen op stap om het blok af te sluiten. Dit uitje is gerelateerd aan kunst, cultuur of gezond gedrag.

Landelijke koepelorganisatie

Stichting Petje af Nederland is een landelijke koepelorganisatie. Onder de koepel vallen verschillende, separaat opererende stichtingen met een zelfstandig, lokaal bestuur. Op die manier wordt de kennis en kunde vanuit de landelijke koepel versterkt door de lokale kracht. Er zijn op dit moment 19 Petje af-groepen door heel Nederland (Amersfoort, Breda, Den Haag, Dordrecht, Holwierde, Maassluis, Oisterwijk, Schiedam, Tiel, Utrecht, Vlaardingen, IJsselstein en Zuid-Limburg). In Noordenveld en Steenwijkerland is de intentie uitgesproken om in het nieuwe schooljaar ook een Petje af-groep te starten.

Website: https://www.petjeaf.nl/