image of Cone Beam Computed Tomografie

Cone Beam Computed Tomografie

Door Paul van der Stelt
Nederlands | Paperback | 2020  

Voor 21:00 besteld, morgen in huis

€ 45,-

Samenvatting

Cone beam CT is een relatief jonge beeldvormingstechniek in de tandheelkunde. Toch heeft deze

techniek zich al een duidelijke plaats weten te verwerven als diagnosticum in diverse tandheelkundige deelgebieden, zoals de endodontologie, implantologie, orthodontie, gnathologie en natuurlijk ook de MKA-chirurgie.

Voor de cone beam CT-techniek zijn aanzienlijk lagere röntgendoses nodig dan voor de conventionele CT, waarmee vergelijkbare beelden kunnen worden verkregen. Toch moet men zich steeds realiseren dat CBCT ten opzichte van de al langer in gebruik zijnde diagnostische röntgentechnieken in de tandheelkunde een veel hogere dosis aan straling voor de patiënt betekent. De gebruiker van een CBCT-toestel moet zich hiervan bewust zijn en hiermee bij de indicatiestelling en de opname-instellingen rekening houden.

CBCT-opnamen geven een groter volume weer dan het gebied dat wordt afgebeeld op traditionele

tandheelkundige opnamen. De gebruiker moet dus adequate kennis hebben van de anatomie en

voorkomende pathologie in dit grotere volume.

De datasets die met CBCT kunnen worden gegenereerd, bieden ook andere innovatieve toepassingsmogelijkheden. Te denken valt aan boormallen in de implantologie, computer-gegenereerde behandelplannen voor tandverplaatsing in de orthodontie, virtuele interpretatie in 3D en 3D-printen in de MKA-chirurgie. Er zullen in de nabije toekomst ongetwijfeld nog meer toepassingen tot ontwikkeling komen.

CBCT-beelden geven een realistische weergave van maxillofaciale structuren. Met het toenemen

van de computerkracht zal dit in de toekomst nog verbeteren. Dit maakt het alleen maar nog verleidelijker om CBCT in vele diagnostische situaties toe te passen. Bedenk echter steeds dat niet alles wat technisch mogelijk is, ook klinisch relevant is.

Productspecificaties

Auteur(s)
Paul van der Stelt
Taal
Nederlands
NUR Code
887
Uitgavejaar
2020
Afmetingen
242x173x7 mm
Gewicht
309 gram
Druk
1
ISBN10
9089763503
ISBN13
9789089763501