image of De wetende getuige

De wetende getuige

Door Anneke van Duin
Nederlands | Paperback | 2014  

2-5 werkdagen

€ 21,95

Samenvatting

Tijdens het diagnostisch onderzoek wordt aan Henk gevraagd: "Wat is het ergste dat je hebt meegemaakt?" Hij zegt: "Mijn oom heeft iets met seks gedaan" en wijst vaag naar achteren. "Het deed zeer." Na doorvragen wat oom precies heeft gedaan, is Henks antwoord: "Oom heeft de helft van mijn leven verpest."

In De wetende getuige vertelt orthopedagoge Anneke van Duin hoe effectief te handelen bij vermoedens van seksueel misbruik. In 1988 stond zij samen met Betty Mijlof, Anneke Wiggemans en Berlinda Aukema aan de wieg van het Diagnostisch Centrum (DC) in Groningen. Hier werden kinderen in de leeftijd van drie tot en met veertien jaar onderzocht bij wie er sprake was van een vermoeden van seksueel misbruik.

Op grond van haar praktijkkennis en rijk geïllustreerd met casussen geeft Anneke van Duin handreikingen aan professionals die met kinderen werken alsook informatie over de specialistische diagnostische methode van onderzoek die in het DC is ontwikkeld. Daarna schrijft psychiater Carla Rus over de korte- en langetermijngevolgen van seksueel misbruik en hoe deze te behandelen.

Met dit boek bepleiten de auteurs ieder vanuit hun eigen invalshoek dat kinderen die seksueel misbruikt worden sneller worden opgemerkt en dat er meer maatschappelijke aandacht komt voor de problematiek van seksueel misbruik.

In 1997 ontving Anneke van Duin de Tegen Haar Wil Trofee. Het juryoordeel luidde: "Haar inzet om te trachten het Diagnostisch Centrum draaiende te houden heeft een positieve bijdrage geleverd aan de hulpverlening na, preventie en/of bestrijding van seksueel geweld." In 2001 werd zij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Anneke is lid van de Raad van Advies van de publieksbeweging Stichting NO KIDDING Stop kindermishandeling!

Anneke van Duin komt op voor kinderen in een seksueelmisbruiksituatie. Zeer verfrissende lectuur en een must-read voor wie al in dit veld aan de slag is of zal gaan.

Ria Verschueren, kinderpsychotherapeute/supervisor, Leuven, België

De duidelijk zeer ervaren auteur weet op een boeiende wijze zowel haar persoonlijke- als haar professioneel-inhoudelijke inzichten te verwoorden, waardoor het een prettig leesbaar boek betreft waarin haar kennis en ervaring wordt gedeeld.

Dr. Sonja N. Brilleslijper-Kater, orthopedagogisch specialist kindermishandeling, AMC

Dit boek biedt stof tot nadenken en een handreiking voor de praktijk. Het moest nodig geschreven worden.

Herman Baartman, emeritus hoogleraar preventie en hulpverlening inzake kindermishandeling

Productspecificaties

Auteur(s)
Anneke van Duin
Redacteur(s)
Janine Klungel
Taal
Nederlands
NUR Code
740
Uitgavejaar
2014
Afmetingen
210x145x27 mm
Gewicht
449 gram
Druk
1
ISBN10
9089547045
ISBN13
9789089547040