image of Het nut van angst en somberheid

Het nut van angst en somberheid

Door Randolph Nesse
Nederlands | Paperback | 2020  

Voor 21:00 besteld, morgen in huis

€ 29,95

Samenvatting

‘Belangrijk en fascinerend’ – Nature

‘Dit intrigerende boek plaatst enkele eeuwenoude kwesties over de menselijke natuur in een ander daglicht.’ – The Observer

Psychiater Randolph Nesse verrijkt ons inzicht in psychische gezondheid met een fundamenteel nieuwe benadering ervan. Hij stelt niet de vraag waarom mensen psychische problemen hebben, maar hoe het kan dat natuurlijke selectie ons psychisch gestel zo kwetsbaar heeft gelaten.

Aan de hand van verhalen uit zijn klinische praktijk en inzichten uit de evolutiebiologie laat Nesse zien hoe negatieve emoties in bepaalde situaties weliswaar waardevol zijn, maar ook kunnen gaan overheersen. Angst beschermt ons tegen gevaar, maar vals alarm kan zorgen voor onnodige angst en stress. Somberheid voorkomt dat we energie verkwisten aan het najagen van onbereikbare doelen, maar kan ook leiden tot ernstige depressie. Andere psychische stoornissen, zoals verslaving en anorexia, tonen de mismatch tussen de moderne wereld en het vroege verleden van de mens. Zulke evolutionaire inzichten helpen het alom aanwezige psychisch lijden van de mens te verklaren – en te verlichten.

Het nut van angst en somberheid is een fascinerend boek dat bijvoorbeeld duidelijk maakt waarom onze geest zowel krachtig als kwetsbaar kan zijn, of hoe in de strijd om het leven liefde en goedheid zijn ontstaan.

Productspecificaties

Auteur(s)
Randolph Nesse
Taal
Nederlands
Categorie
NUR Code
875
Uitgavejaar
2020
Afmetingen
230x150x30 mm
Gewicht
561 gram
Druk
1
ISBN10
9057124785
ISBN13
9789057124785