image of Kinderen van Kony

Kinderen van Kony

Door Yamina Marzougui
Nederlands | Paperback | 2019  

Voor 21:00 besteld, morgen in huis

€ 20,-

Samenvatting

Twee ex-kindsoldaten vertellen tien jaar na de oorlog in Oeganda over hun ontvoering en re-integratie. Jarenlang worstelden Nora en Jack met hun eigen emoties en gedrag, maar ook met een hardnekkige sociale stigmatisering. Door een combinatie van deze factoren belandden ze zelfs voor een tijd in de gevangenis. Ze blikken terug op een complex traject van vallen en opstaan.

Vandaag worden we in België ook geconfronteerd met ex-kindsoldaten: ‘de kinderen van het kalifaat’. De terugkeer van Syriëstrijders en hun kinderen doet de emoties hoog oplaaien: er heerst angst, woede, haat en onbegrip in onze samenleving. Met de verhalen van Nora en Jack wil Yamina Marzougui aantonen hoe belangrijk het is om nu een constructief actieplan voor re-integratie uit te werken en wat dit concreet moet inhouden. Het wordt duidelijk dat we hierbij niet enkel de verantwoordelijkheid mogen leggen bij de terugkeerders zelf, maar dat ook wij als samenleving een sleutelrol spelen.

Yamina Marzougui (1992) deed onderzoek in Noord-Oeganda, waar ze gesprekken had met ex-kindsoldaten in de gevangenis en in de lokale communities. Later, als counselor bij Artsen Zonder Grenzen in een project rond geestelijke gezondheid, maakte ze kennis met oorlogsvluchtelingen hier in België. Haar missie is om aan de hand van de verhalen uit Oeganda en haar eigen ervaringen een zeer gevoelige en complexe problematiek verstaanbaar te maken voor een breed publiek. Kinderen van Kony is haar debuut.

Productspecificaties

Auteur(s)
Yamina Marzougui
Taal
Nederlands
Categorie
NUR Code
600
Uitgavejaar
2019
Afmetingen
211x140x14 mm
Gewicht
213 gram
Druk
1
ISBN10
9493111075
ISBN13
9789493111073