image of Kurt Baschwitz

Kurt Baschwitz

Door Jaap van Ginneken
Nederlands | Paperback | 2018  

1-2 werkdagen

€ 24,75

Samenvatting

Kurt Baschwitz is één van de grote pioniers van de psychosociale wetenschap. Hij stichtte de eerste naoorlogse van de journalistenopleiding, legde de basis voor ‘communicatiewetenschap & mediastudies’ aan de Universiteit van Amsterdam, en was medeoprichter van de roemruchte ‘7e’ faculteit voor Politieke en Sociale Wetenschappen aan de universiteit van Amsterdam.

In het begin van de 20e eeuw werkte hij als journalist in Hamburg en vanaf 1916 vanuit het neutrale Rotterdam. Na WO I werd hij hoofdredacteur van een gezaghebbende weekblad in Duitsland. Na de machtsovername door Hitler vluchtte hij naar Amsterdam. Hij werd medewerker van het nieuwe Internationale Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) en ‘privaatdocent’ aan de universiteit. In de oorlog werd hij bij een razzia opgepakt, gedeporteerd naar Westerbork, maar kwam weer vrij. Na de oorlog werd hij de eerste hoogleraar Perswetenschap.

Hij is de auteur van boeken over fascinerende onderwerpen als ‘de massa’ en de 4P’s: Pers, Propaganda, Politiek en ‘Persecuties’ (vervolgingen), die stuk voor stuk geïnspireerd waren door zijn eigen dramatische ervaringen.

Maar de ‘aartsvader’ dreigt ten onrechte te worden vergeten. Jaap van Ginneken vult deze leemte met de plaatsing van de unieke betekenis van het wetenschappelijk werk van Baschwitz in de geschiedschrijving van de sociale wetenschappen ingebed in een boeiend beschreven historische context.

Het boek biedt daardoor een nieuw en zeer verhelderend inzicht in leven en werk van de wetenschappelijke pionier Kurt Baschwitz.

Productspecificaties

Auteur(s)
Jaap van Ginneken
Taal
Nederlands
NUR Code
694
Uitgavejaar
2018
Afmetingen
227x153x27 mm
Gewicht
447 gram
ISBN10
9079700916
ISBN13
9789079700912