image of Trauma en veerkracht

Trauma en veerkracht

Door Luuc Smit
Nederlands | Paperback | 2020  

Voor 21:00 besteld, morgen in huis

€ 28,-

Samenvatting

In deze derde gewijzigde druk is extra aandacht voor: seksueel misbruik.

Wat gebeurt er na een confrontatie met een ingrijpende gebeurtenis?

- Welke klachten zijn normaal?

- Moet er therapeutische hulp gezocht worden?

- Wat kan ik doen als hulpverlener?

Er is veel geschreven over trauma en post traumatische stress (PTSS) klachten. Ook in de media en helaas vaak naar aanleiding van spraakmakende gebeurtenissen. Begrippen als trauma en PTSS worden gemakkelijk door elkaar gehaald en zo veelvuldig gebruikt dat iets al snel een trauma genoemd wordt en er verwezen wordt naar gespecialiseerde opvang.

Dit boek legt uit wanneer gespecialiseerde hulp echt nodig is en wanneer het juist beter is deze (nog) niet in te zetten. Mensen hebben ook eigen mogelijkheden (veerkracht) om op een gezonde manier om te gaan met die ingrijpende gebeurtenis. Uiteraard kunnen hier normale reacties en klachten op volgen. Trauma en veerkracht legt uit hoe we dit kunnen begrijpen en ondersteunen. Al dan niet met gespecialiseerde hulp.

Als duidelijk is wat normaal is, dan is er ook sneller helderheid over signalen die erop wijzen dat er meer aan de hand is. En welke professionele hulp je dan het beste kunt bieden. Afhankelijk van het soort trauma, -naar aanleiding van agressie, bedreiging, seksuele mishandeling, dood, (natuur)ramp, verkeersongeval,- spelen verschillende gedachten en emoties een rol. Het is belangrijk om hier als hulpverlener adequaat op in te spelen, middels (empatische) gesprekken die een gezonde verwerking en veerkracht stimuleren. Dan wel tijdig een echte verwerkingsstoornis te signaleren.

Dit praktijkboek geeft naast kennis ook vele praktische handvatten en is met name geschreven voor hulpverleners (sociaal domein, pedagogiek, psychologie, ggz, coaching) maar is ook zeker toegankelijk en leesbaar voor anderen.

Luuc Smit is hogeschool docent aan de University of Applied Sciences in Vlissingen en heeft 35 jaar ervaring als hulpverlener met psychotrauma. Daarnaast werkt hij momenteel nog als hulpverlener bij het Zeeuws Kollektief voor Haptonomie.

Productspecificaties

Auteur(s)
Luuc Smit
Taal
Nederlands
NUR Code
770
Uitgavejaar
2020
Afmetingen
230x152x11 mm
Gewicht
274 gram
Druk
3
ISBN10
9088509867
ISBN13
9789088509865