Hoe werkt het doneren?

Bij YouBeDo doneren we tot 12% van je aankoopbedrag aan een goed doel dat jij kiest. De hoogte van jouw donatie is van een aantal factoren afhankelijk. We geven je hier een uitgebreide uitleg over hoe de donatieberekening tot stand komt.

Marge op boeken

Wij ontvangen als online boekverkoper een marge op elk boek dat wij verkopen. Dit kan verschillen van 10 procent tot bijvoorbeeld maximaal 42 procent. Dit is afhankelijk van het type boek. Een studieboek kan bijvoorbeeld 10 procent marge hebben, de laatste Nederlandstalige bestseller 42 procent.

Distributie

YouBeDo maakt natuurlijk verschillende kosten om jouw bestelling zo snel mogelijk op de deurmat af te leveren. Denk hierbij aan het:
  • orderpicken van jouw boek(en)
  • inpakken van jouw boek(en)
  • verpakkingsmateriaal

Verzending

Bij YouBeDo rekenen we € 2,95 voor een brievenbuszending en € 4,95 voor een een poststuk dat te groot is voor de brievenbus (belstuk). We noemen het ook wel FAIRzendkosten, want laten we eerlijk zijn: gratis verzenden bestaat helemaal niet. De rekening wordt altijd ergens betaald.

Sterker nog, YouBeDo maakt zelf meer dan de € 2,95 aan kosten voor een brievenbuspakketje en meer dan € 4,95 voor de belstukken. Wij nemen dit verschil voor eigen rekening, om het verschil met andere aanbieders niet te groot te maken.

We bieden jou als klant wel de mogelijkheid om een FAIRdeal-lidmaatschap af te nemen. Voor een klein bedrag per jaar krijg je verschillende voordelen, waaronder geen verzendkosten. Zo word je ook nog eens lid van onze YouBeDo-coöperatie.

Enkele levering of gesplitst

Voor YouBeDo maakt het heel veel uit of jouw order in één pakket wordt verzonden of in verschillende pakketten. Bestel je meerdere boeken tegelijk met verschillende levertijden? Dan heb je de mogelijkheid om je zending te laten bundelen (go slow noemen we dat). Het duurt iets langer voordat je je boeken hebt, maar je ontvangt ze wel in één pakket. Super duurzaam!Mocht je de boeken snel nodig hebben en ze liever gesplitst laten leveren? Dan kan dat. Dit betekent dat we als YouBeDo twee keer (of vaker) voor distributie, verzending en verpakking betalen. Afhankelijk van de gekozen verzendoptie, nemen we dit mee in de berekening van de donatie.

Kostenreservering YouBeDo

We hebben door de jaren heen geleerd dat we ook een klein percentage (6 procent) van jouw aankoopbedrag (excl. btw) moeten reserveren om de kosten voor YouBeDo te dekken. Denk hierbij aan:
  • Handling van retouren
  • Klanten die ‘vergeten’ te betalen (incasso’s)
  • Handling klantenservice
  • Transactiekosten (iDeal)

De tot-12-procent-formule

Onze knappe programmeurs hebben een algoritme geschreven, dat op basis van het aantal boeken, de marge, het type distributie en verzending en de kostenreservering voor YouBeDo uitrekent wat we kunnen doneren. De donatie kan dus flink varieren. Bijvoorbeeld: op een order met uitsluitend studieboeken (lage marge) kan de donatie ‘slechts’ 4 procent bedragen, terwijl deze op een order met de nieuwste Nederlandstalige bestellers maar liefst 12 procent kan zijn.We hopen je nu een duidelijker inzicht te hebben gegeven in hoe het doneren bij YouBeDo werkt. Heb je toch een vraag? Mail ons dan op klantenservice@youbedo.com of bel 024-3779966