Ouderenfonds

Totaal donaties via YouBeDo.com

€ 5.177,58

1409 YouBeDo'ers hebben al gedoneerd

 

Eenzaamheid kan iedereen overkomen. Als je ouder wordt, wordt je sociale netwerk kleiner. Ouderen hebben vaak ook moeite met passende mobiliteit, ze mogen bijvoorbeeld niet zelf meer rijden of durven dit niet. Het OV sluit niet altijd aan. Steeds meer vrienden en bekenden overlijden. Je verhuist misschien naar een verzorgingshuis, verder weg van je kinderen, of je wordt ziek.

 

 


Vooral het verlies van een partner is erg moeilijk. Zelfs voor diegenen die wél nog een sociaal netwerk hebben, is het gevoel van eenzaamheid overweldigend zonder de partner waar ze vaak tientallen jaren mee samen waren. Eenzaamheid gaat helaas ook vaak gepaard met depressie, waardoor er een negatieve spiraal kan ontstaan.

 

 


In Nederland leven 2,5 miljoen ouderen die zich wel eens eenzaam voelen. Ongeveer 500.000 van hen voelt zich extreem eenzaam. Dit betekent dat zij slechts één keer per maand een sociaal contact hebben. Dat kan de caissière in de supermarkt zijn die vraagt of je zegeltjes bij je boodschappen wil, of één van de kinderen die magnetron maaltijden brengt voor de komende maand.

 

 


Ook al hebben veel mensen er mee te maken: op eenzaamheid rust een groot taboe. Het voelt voor mensen vervelend om toe te geven dat ze zich alleen voelen. Alsof ze hun leven niet op de rit hebben, want ‘als je je eenzaam voelt, dan dóe je er toch gewoon iets aan?!’ is het credo van velen. Als het zo makkelijk zou zijn, zouden mensen natuurlijk niet eenzaam zijn! Eenzaamheid is géén keuze!

 

 


Het Nationaal Ouderenfonds is hèt goede doel voor ouderen en zet zich in om eenzaamheid tegen te gaan. We organiseren onder andere Kerstdiners, Zomeruitjes, laten de BoodschappenPlusBus rijden en zijn initiatiefnemer van de OuderenOmbudsman (0800 - 1325).

 


Voltooide projecten van Ouderenfonds


Bezorg ouderen een onvergetelijk dagje uit naar het strand!

Gedoneerd: € 1512.40

Doelbedrag: € 1500.00

2,5 miljoen ouderen zijn eenzaam in Nederland. 500.000 daarvan ervaren zelfs extreme eenzaamheid; zij krijgen slechts 1 keer per maand bezoek. Het Ouderenfonds bestrijd eenzaamheid onder ouderen. Wij bellen, bezoeken, schrijven, breien en sporten met ouderen. En wij trekken er met hun op uit voor een dagje weg. Duizenden ouderen genieten van deze uitjes naar het strand, bos en op het water. Help jij mee?

“Ik sluit mezelf niet op hoor. Een dagje uit met het Ouderenfonds is heerlijk als je alleen bent. Lekker gezellig met andere dames onder elkaar.” Ook al is ze alleen en niet meer zo mobiel als vroeger: Wil Nooteboom (85) probeert zoveel mogelijk erop uit te gaan. En daarom zijn de uitjes en evenementen van het Nationaal Ouderenfonds een uitkomst.

Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Of u nu het liefste op pad gaat in de natuur, kennis opsnuift in een museum, opfleurt van lekker eten of in bent voor een feestje. Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

Een greep uit ons aanbod: vaartochten, stranduitjes, kerstconcerten, museumbezoek, de natuur in en voetbalwedstrijden.

Voor wie zijn de uitjes en evenementen?

Alle ouderen (55+) zijn welkom bij onze uitjes en evenementen. Ook (bewoners van) zorginstellingen kunnen een uitje bij ons boeken. Per activiteit geldt een kleine eigen bijdrage. De kosten verschillen per uitje of evenement. Door fondsen te werven kunnen wij de kosten verlagen zodat iedereen mee kan op een uitje. We houden zo veel mogelijk rekening met persoonlijke wensen en behoeften, zoals hulp bij het duwen van een rolstoel of een dieet. Onze getrainde vrijwilligers gaan mee voor begeleiding én gezelligheid. 

Voorbeeld van een dagje uit naar het strand:

We gaan weer naar het strand! Op deze prachtige, goed bereikbare en toegankelijke, nieuwe locatie in Vlissingen ontvangen we u met een kopje koffie of thee en gebak, gevolgd door een welkomstwoord van het Nationaal Ouderenfonds. Daarna kunt u lekker uitwaaien op het strand, met een strandrolstoel naar de zee of genieten van het uitzicht. En dat is er: nergens ter wereld varen de schepen zo dicht langs het strand als in Vlissingen. Tussen de middag lunchen we gezamenlijk met een kopje soep, broodjes, melk of een fruitsap en fruit. Daarna kunt u weer heerlijk het strand op of een wandeling maken.

In Nederland vinden stranduitjes plaats in Domburg, Kijkduin, Texel, Ameland, Petten, Zandvoort, Vlissingen, Hoek van Holland en Scheveningen.

Bij het ophalen van een bedrag van € 1500 kunnen wij 100 ouderen een onvergetelijke dag aan het strand bezorgen.


Help ouderen de Corona crisis door!

Gedoneerd: € 1733.33

Doelbedrag: € 1500.00

Help ouderen de Corona crisis door!

Met de ‘diensten op afstand’ van het Ouderenfonds blijven zij in contact met (eenzame) ouderen tijdens de coronacrisis.

"We schrijven met ouderen via Schrijfmaatje, we brengen digitale vaardigheden bij via Welkom Online en met de Zilverlijn bellen we met onze ouderen. Voor deze actie hebben we de Zilverlijn uitgekozen als het spaardoel. De Zilverlijn is een anonieme beldienst voor ouderen die behoefte hebben aan meer sociaal contact. Op een afgesproken moment in de week bellen vrijwilligers naar ouderen voor een gezellig praatje, een goed gesprek of een luisterend oor. De ouderen spreken iedere keer met een andere vrijwilliger. Zo kan de oudere zijn verhaal doen en blijven de gesprekken divers en afwisselend, net waar de oudere behoefte aan heeft. Bij de Zilverlijn worden er geen gegevens uitgewisseld tussen de partijen. Het belsysteem is zo ingericht dat de telefoonnummers niet zichtbaar zijn en er geen NAW-gegevens worden verstrekt."

Deelname is gratis en vrijblijvend. Een telefoontje duurt ongeveer 20 minuten. De onderwerpen van het gesprek bepalen deelnemer en vrijwilliger uiteraard zelf. In 2019 waren er bijna 20.000 aantal contactmomenten tussen vrijwilligers en ouderen.

In 2018 is er door het Ouderenfonds onderzoek gedaan naar sociale contacten en eenzaamheid. Dit onderzoek toont aan dat telefoneren met vrienden, familie of kennissen in de top vijf van effectiefste activiteiten tegen eenzaamheid staat. Zilverlijndeelnemers zijn gemiddeld genomen ouderen die doorgaans door een verandering in levensgebeurtenis eenzaamheidsgevoelens ervaren. Het gaat vaak om ouderen met een beperkte mobiliteit, waardoor zij aan huis gebonden zijn.  Familie woont vaak ver weg of heeft geen tijd, zij hebben geen kinderen of kinderen, vrienden zijn al overleden en zelf hulpbehoevend. Ook slechte gezondheid beperkt hen in het doen van hobby’s. Ouderen zijn vaak alleenstaand en digitaal niet vaardig.

Tot slot een paar kenmerken op een rij:

Deelnemers: 80% vrouw - 20% man

Gemiddelde leeftijd: 81 jaar

Oudste deelnemer: 99 jaar

Woonsituatie: 95% alleenstaand

Tevredenheid: 85% hangt tevreden op na een Zilverlijngesprek

Eindscore: deelnemers geven de Zilverlijn een 8.2

"Dankzij de steun van o.a. deze actie kunnen wij de Zilverlijn continueren en ouderen een luisterend oor blijven bieden."


Help ouderen de eerste stap online te zetten

Gedoneerd: € 1560.29

Doelbedrag: € 1550.00

De coronapandemie dwong veel ouderen gedwongen om de eerste stap online te zetten. Bijvoorbeeld om boodschappen te doen via internet of voor sociaal contact met familie en vrienden. Soms kan de drempel hoog zijn om te leren hoe het allemaal werkt.

Let op: in overleg met het Ouderfonds is het streefbedrag bijgsteld van 5000 naar 1550 euro, zodat het zo snel mogelijk kan worden ingezet voor hun belangrijke project.

Het lesprogramma 'Welkom Online' van het Nationaal Ouderenfonds helpt ouderen om - onder begeleiding of in groepslessen - de eerste stap online te zetten. Zo worden ze digitaal vaardiger én krijgen ze meer contact met hun naasten.

Help jij mee om ouderen online wegwijs te maken? Meer informatie vind je op welkomonline.nl.

 

Het zou geweldig zijn als wij met jouw hulp nog meer ouderen digitaal vaardiger kunnen maken. Met jouw bijdrage kan Welkom Online als project van het Ouderenfonds blijven bestaan.

 

Wat is Welkom Online?

Welkom Online is een gratis, laagdrempelig, online lesprogramma van het Ouderenfonds voor iedereen die een eerste stap online wil zetten. Zo leren ouderen bijvoorbeeld over videobellen, handige apps of online boodschappen doen. De lessen zijn niet alleen bedoeld om digitaal vaardiger te worden, maar ook om meer contact te krijgen met vrienden en familie. En ook om plezier te kunnen beleven door online te zijn.

 

Hoe werkt Welkom Online?

Ouderen kunnen het lesprogramma zelfstandig online volgen of via het Ouderenfonds hulp van een vrijwilliger krijgen. De oudere heeft hiervoor een tablet of een computer nodig met internetverbinding. Ook worden er Welkom Online-groepslessen gegeven. Zo leert men samen bijvoorbeeld hoe je kunt videobellen met (klein)kinderen, leuke filmpjes en foto’s van vroeger bekijkt en welke handige apps er zijn. Ook voor diegene die al een eerste stap gezet heeft, is er voldoende ruimte om te leren.

Meer informatie vind je op welkomonline.nl