Ron van Es

Pioniers zijn vooruitstrevend. Experts in hun vakgebied. Eén ding hebben pioniers met elkaar gemeen: ze lezen veel boeken. De pioniers van YouBeDo vertellen je welke boeken zij lezen en reviewen ze. 

Laat je inspireren door Ron van Es.

 

Ron van Es (1957) is documentairemaker en schrijver. Hij maakte films voor publieke omroepen met thema’s als cultuur, samenleving en zingeving. Geschoold in psychosynthese kijkt hij met mensen en organisaties mee naar hun zin en samenhang. Gelooft dat betekenis geven aan je leven en werk vooral bestaat uit de moed hebben om het avontuur aan te gaan jezelf te ontdekken. Ron heeft onlangs de boeken 'Ertoe doen - cirkel van betekenisvol leven' en 'Claim it!' gepubliceerd. Binnenkort komt hij met een gedichtenbundel en schrijft op dit moment zijn eerste kinderboek over de leefregels van helden.

0% 50% 100%

filosoof/psycholoog: 90%
Betekenisvol leven: 95%
Impactvol ondernemerschap: 85%
Nieuwsgierig: 100%

Crazy

Top 6 van Ron

Dit is wat Ron heeft gelezen

Pelgrim langs Tinker Creek | Annie Dillard
Hardcover | Nederlands | 2019  

Review van Ron van Es

In 1971 woont Annie Dillard een jaar in de Amerikaanse staat Virginia, in een vallei waardoor de rivier Tinker Creek stroomt. Bijna dagelijks zwerft ze langs de oever van die rivier, en daar gaat haar boek ‘Pelgrim langs Tinker Creek’ over. Want je hoeft niet ver te gaan op je reis, misschien gaat het veeleer over oog hebben voor je omgeving. Schoonheid van de natuur, details van de weg die dagelijks loopt, mijmeringen in je hoofd. Zo komt de auteur dan ook tot de conclusie dat we deel uitmaken van een natuurlijke omgeving. En welke lessen je daar uit kunt trekken voor je eigen weg in het leven.

‘Ons leven is een vage lijn op het oppervlak van het mysterie. Het oppervlak van het mysterie is niet glad, net zomin als de aarde glad is; zelfs een waterstofatoom is niet glad, laat staan een dennenboom.’

Een boek om langzaam te lezen. Misschien wel op je dagelijkse wandelingen.

Lees meer Lees minder

Ben jij al activist? | An Kramer
Paperback | Nederlands | 2019  

Review van Ron van Es

Ik mocht op het feest zijn waar An Kramer haar boek ‘Ben jij al activist’ ten doop hield, en daar bleek al dat zij de aanwezigen op een bijzondere manier kan oproepen om in beweging te komen. Want dat nodigt haar boek ook uit: activist worden. Niet door per se met spandoeken rond te gaan lopen, maar wel door antwoord te geven op de vraag: waar ga jij het verschil maken? Ondertitel van het boek is: organisatieverandering in de betekeniseconomie. Organisaties die op de drempel staan om de omslag te willen maken, in beweging te komen, een collectief te vormen om vanuit het menselijke aspect naar de wereld te durven kijken. Waarom zijn we hier? Wat is onze echte taak? In het boek veel voorbeelden en ook oefeningen en opdrachten die je als individuele lezer kunt doen en tot nadenken stemmen. Mooi boek. En een boek om je eigen reis weer opnieuw te gaan bepalen. Als mens en als organisatie.

Lees meer Lees minder

Toen de liefde nog vrij was | Rien van der Zeijden
Paperback | Nederlands | 2019  

Review van Ron van Es

Een roman in de vorm van een reis, of een reis in de vorm van een roman. Het gaat over de coming-to-age reis van het personage Gerben die zekerheden achterlatend zijn eigen vrijheid opzoekt. En langzaam tot volwassendom komt. Met de verhalen van zijn grootvader in zijn hoofd en eigen ‘initiaties’ op zijn reis. Wat is liefde? Wie is de vrouw tegenover hem? Wat is een reis?

‘Waar kom je vandaan? Waar ga je naartoe? Wat is je plan? Het waren vragen waar hij nog steeds het antwoord op schuldig moest blijven.’

Een mooi geschreven boek waar persoonlijke vragen van Gerben onze eigen vragen blijken te zijn. Niet voor niets is de auteur ook theoloog. Fijn boek om onderweg te lezen.

Lees meer Lees minder


The Art Of The Wasted Day | Patricia Hampl
Paperback | Engels | 2019  

Review van Ron van Es

‘The real job of being human is getting lost in thought, something only leisure can provide’ staat op de achterflap van het boek ‘The Art of the Wasted Day’. Precies dat boek dat mee je kunt nemen op een reis die je niet helemaal van te voren hebt afgestemd. Kijk maar waar je ziel je brengt. Veel voorbeelden, veel verhalen. Lange wegen. ‘A compelling celebration of the purpose and appeal of letting go.’

Lees meer Lees minder

Paperback | Engels | 2015  

Review van Ron van Es

Een werkboek. Ook als je op vakantie bent. Of even een rustpauze neemt. Een Fieldbook waar je je vragen over ‘becoming an authentic leader’ helemaal zelf kunt uitzoeken. Zonder haast te moeten maken. En goed overdenkend. Ik ben steeds enthousiaster over dit soort boeken als ze je maar de tijd geven je eigen pad te kiezen. Zelf de tijd nemen om de oefeningen te doen die je meer inzicht geven.

Het boek geeft veel, veel oefeningen, pagina’s om zelf te schrijven en mooie teksten om zelf je gedachten te vormen. Een boek dat niet in een keer uitgelezen hoeft te worden, maar een boek om mee te groeien. Te zoeken. Te vinden. De tijd te nemen die je nodig hebt. En die authentieke leider te worden in leven en werk.

Lees meer Lees minder

Into Thin Air | Jon Krakauer
Paperback | Engels | 2011  

Review van Ron van Es

Onlangs besprak ik het boek ‘The Second Mountain’ van David Brooks voor de nieuwe podcast van YouBeDo. Ja, dat boek gaat over bergen, maar niet letterlijk. De twee boeken die je daarvoor kunt lezen zijn ‘Touching the Void’ en ‘Into Thin Air’. Formidabele boeken over het beklimmen van bergen, en de avonturen die de schrijvers van deze boeken dan meemaken. Mijn hemel. Als je de boeken leest vanaf je badhanddoek op het strand krijg je de koude rillingen. Wat een tochten, wat een overlevingsinstinct en wat een wijze lessen krijg je mee.

Alles wat fout kan gaan, gaat op een bepaald moment fout gedurende de bergbeklimmingen van deze twee auteurs. En alles wat goed moet komen kan ook goed komen, al geldt dat niet voor alle reizigers op de tocht. ‘Into thin air is a landmark of mountaineering literature, and a harrowing tale of human tragedy and endurance.’ Van het boek ‘Touching the Void’ is overigens een film/documentaire gemaakt die het nog weer iets beeldender maakt, maar dit boek is een goed boek om op reis mee te nemen.

Lees meer Lees minder


Paperback | Nederlands | 2018  

Review van Ron van Es

Lammer Kamphuis is naast filosoof ook docent bij The School of Life. Die school is ooit opgezet door o.a. Alain de Botton om allerlei levensvragen filosofisch te bekijken en het het liefst hanteerbaar te maken. Inmiddels is het concept van The School of Life een groot succes en terecht. Ook in Amsterdam. Want vele mensen worstelen met zingevingsvragen over leven en werk. En in plaats die mee te torsen op je schouder is het goed om ze bespreekbaar te maken. En precies dat doet Lammert Kamphuis in dit boek. Thema’s als werk, vrijheid, kunst, vriendschap, geloof komen voorbij maar ook wat te doen met je smartphone, seks, woede etc.

In het boek veel aanhalingen van bekende en minder bekende filosofen, natuurlijk, maar vooral een helder betoog hoe je naar bovenstaande thema’s kunt kijken en hoe je daar een levenshouding uit kunt ontlenen. ‘Het leven is als wakker worden op een podium. Het toneelstuk waarin je terecht bent gekomen is al begonnen. De andere spelers reageren op je. Vanuit de zaal wordt nieuwsgierig toegekeken welke rol jij op je gaat nemen. Vanaf dat moment dat jij je realiseert dat dit geen droom is, schieten allerlei vragen door je hoofd: Waar ben ik in beland? En wie ben ik eigenlijk? Wie zijn die anderen hier? Waarom staren al die mensen me aan en wat vinden ze van me? Wat wordt er van me verwacht? Waarom ben ik hier? En mag ik alsjeblieft weten wanneer dit stopt?

Komen deze vragen je bekend voor? Dan is het boek van Lammert Kamphuis een goed begin om eens te gaan werken aan je eigen antwoorden op die vragen. Let wel: je eigen antwoorden. Want de School of Life is vooral bedoeld om zelf school te maken met je eigen leven. Je eigen spoor te vinden.

Lees meer Lees minder

Odes | David Van Reybrouck
Hardcover | Nederlands | 2018  

Review van Ron van Es

Wat een leuk idee en wat een leuk boek! David van Reybrouck beschrijft in zijn ‘Odes’ allerlei odes aan mensen, dingen, omstandigheden die hij de moeite waard vindt. En met zulke mooie zinnen dat je als lezer alleen begrip kunt hebben voor elke ode die je leest ook al heb je er zelf nooit bij stil gestaan. Zoals de ode aan de lammergier: ‘Hoe zo’n dier van maar liefst vijf kilogram zich kan laven aan de schrale, droge voeding van het skelet is mij een raadsel. Hoe het dagelijks zulke sierlijke vluchten slaat uit schaarse, dode, afgekloven resten: ik weet het niet.’ Er volgt een knap betoog hoe hij verder de lammergier gadeslaat en zijn verwondering voor dit dier uitspreekt. Nee, een ode schrijft. Net als zijn odes aan de bindingsangst, de achteloosheid, het weerzien, het risico, de kleedkamer, het luisteren en aan de nachtelijke autorit.

‘Je bent op het punt gekomen dat je geen auto meer voor je ziet en geen auto meer achter je. De achteruitkijkspiegel? Donker glas. De snelweg voor je? Donker asfalt. Je rijdt het met grootlicht aan en haalt diep adem.’

Vele odes in dit boek waardoor je leert beter te kijken. Beter waar te nemen. Te zien wat de moeite is. Wat je opvalt. Misschien je eigen ode te schrijven. Mooi. Het boek eindigt met de ode aan het leven. Of is het de liefde? De laatste zinnen zijn: ‘De lunch loopt uit. De prosecco smaakt steeds beter. Het najaarslicht wordt zachter. We kijken elkaar aan, lachen om al onze dwaasheden en vieren het onmetelijke, sprankelende, verbluffende en onweerstaanbare leven.’

Lees meer Lees minder

Brieven aan Koos | Tim Fransen
Paperback | Nederlands | 2018  

Review van Ron van Es

Op Netflix kun je nu de voorstelling van Tim Fransen ‘Het failliet van de moderne tijd’ zien. Doe dat eerst en lees dan dit boek. Je leest dan ook hoe zijn voorstelling tot stand komt. In zijn boek ‘Brieven aan Koos’ schrijft Tim Fransen in een aantal
brieven aan zijn theatervriend Koos Terpstra, regisseur van vele voorstellingen. In die brieven vooral filosofische beslommeringen over zingeving van het leven, of beter zijn leven.

Tim Fransen is namelijk naast afgestudeerd filosoof ook cabaretier. Dat levert heerlijke grappen op in de voorstelling als hij mensen meeneemt op zijn reis naar hoe we het leven enigszins dragelijk kunnen maken. De filosoof Nietzsche is in die voorstelling onze rode draad. In het boek komt die natuurlijk ook voorbij. Maar nog meer de reizen die Tim Fransen maakt, op dwingend aanraden van Koos. Want Koos stelt vooral dat Tim zijn hoofd eens buiten de deur moet steken. Daar ligt de verbeelding, daar ligt het leven te wachten. En Tim gaat op reis, naar Turijn, Parijs, Moskou, Delft… Die reizen leveren vermakelijke brieven op waarbij de grappigheid van de omstandigheden waarin Tim verzeild raakt goed worden uitgeserveerd. Met mooi uitstappen naar filosofische vraagstukken hoe het leven te leven en te beleven. Maar nooit vervelend langdradig of vermoeiend ingewikkeld. Je leest dus ook de cabaretier.

Uit de brief vanuit Amsterdam: ‘Verder weinig nieuws onder de zon, behalve dat ik de reden heb ontdekt waarom Cracottes zo lekker zijn: er zit een flinke dosis suiker in. Dit leidde kortstondig tot een crisis. Want waar kun je nog op vertrouwen als zelfs je favoriete crackers een grote façade blijken te zijn? Inmiddels ben ik overgestapt op Melbatoast en de crisis weer te boven.’

Op de achterflap staat niet voor niets: ‘Als je het uit hebt, begrijp je beter hoe de wereld werkt en waarom Tim Fransen geen partner heeft.’

Lees meer Lees minder

De planken kathedraal | Les Murray
Paperback | Nederlands | 2013  

Review van Ron van Es

Onlangs stierf de Australische dichter Les Murray. Daaronder wereldberoemd, in Nederland alleen bekend onder de echte poëzie liefhebbers. Toevalligerwijs was ik in Australië toen het nieuws van zijn overlijden bekend werd en natuurlijk toog ik naar een boekhandel. Terug in Nederland las ik ook zijn verzamelbundel die hier eerder uitkwam, De planken kathedraal. Het is de titel van een bundel die in 1969 uitkwam.

Een gedicht uit die bundel in vertaling luidt:

De schelle stronken, bezaaid met uitbottend vuur, vormden in hun laaiende putten een diepere kern, die mijn uitvluchten tenietdeed, en ik vond een konijn in mijn handen, en in mijn hoofd iets oerouds. En het was zo gebeurd.

Na afloop stampte ik met mijn hele gewicht op de rokende korsten om vuur en stank en beest donker te verzegelen, samen met mijn angst en alles wat mijn offer mocht betekenen, dat zo gejaagd en onherstelbaar werd gebracht.

Les Murray was een Australisch dichter die - bijna een boer op zijn land - dicht bij de natuur bleef. Met beelden uit zijn eigen omgeving, ruikend naar aarde en leven op dat oeroude continent. In die zin lijkt hij veel op de Nederlandse dichter H. H. ter Balkt die met zijn boerengedichten de Achterhoek lyrisch kon beschrijven.

(...) Kleuren van rimpelend gewas/zwellen in betreden dammen/mijlen dungeranden potten/van de top gehaalde oogsten/door handen lang in de aarde.

Wie Australia, de outback, de mensen op dat continent wil lezen, pakt deze dichter erbij.

Lees meer Lees minder

Pijnlijk mooi | Marc de Kesel
Paperback | Nederlands | 2019  

Review van Ron van Es

Onder titel van Pijnlijk Mooi is ‘lijden en schoonheid in christelijke kunst’. Het christelijk geloof is sterk beinvloed door het menselijk lijden, dat heeft natuurlijk ook te maken met het lijden van Christus aan het kruis. Dat symbool van iemand die sterft voor anderen, maakt dat kunst in het christendom ook daar door beïnvloed is. Meer dan in andere religies. Het lijden staat centraal. Het eigen lijden, het lijden van anderen. Het voert misschien ook terug op het bekende verhaal van de ridder Parcifal, een van de ridders van de Ronde Tafel van koning Arthur, die net als de rest van de ridders de taak had om de heilige Graal te vinden. Het is de schaal waar het bloed van Christus in was opgevangen, een belangrijk symbool in de christelijke wereld. En opnieuw een symbool van lijden. Op zijn tocht ontmoet hij de Visser-Koning, die de Graal in zijn bezit heeft en aan wie hij de meest belangrijke vraag kon stellen om de Graal naar het hof terug te brengen, en dat is vraag naar het lijden van deze Visser-Koning. De vraag naar het lijden heeft natuurlijk ook te maken met de compassie die we voor anderen hebben. De verbinding. In het boek van ‘Pijnlijk Mooi’ staan bijdragen van veel schrijvers die dat thema van het lijden terugvinden in al die kunstenaars in de geschiedenis van het christendom die er mee bezig waren, maar ook bij theologen en filosofen. Het
zijn stuk voor stuk essays die echt de diepte in gaan en het thema van alle kanten benaderen, een boek voor gelovigen maar ook voor hen die onze westerse cultuur beter willen begrijpen.

Lees meer Lees minder

Bezieling werkt | Hans Wopereis
Paperback | Nederlands | 2019  

Review van Ron van Es

Aan de hand van 8 bronnen werkt Hans Wopereis, directeur van ITIP, uit hoe bezieling werkt. Wat drijft ons, wat bezielt ons, waarin maken we dat verschil in ons leven? En vooral hoe werkt dat door in de organisaties waar we werken? Die 8 bronnen zijn Bezieling, Vertrouwen, Kringbewustzijn, Leiderschap, Zelfonderzoek, Verantwoordelijkheid, Waarachtigheid en Mededogen. Elk hoofdstuk elke bron in het boek wordt uitgelegd met veel anekdotes, verhalen en wetenswaardigheden. Misschien is voor iedereen de bron ‘Kringbewustzijn’ als woord of begrip minder makkelijk herkenbaar, maar het heeft ermee te maken dat we nooit alleen werken, maar juist in een kring van mensen, een cultuur die we samen maken.

Het is een zeer handzaam en informatief sterk boek dat als een leidraad door elke organisatie gebruikt kan worden om de cultuur bespreekbaar te maken. En dan echt bespreekbaar en niet door een dagje op de hei het er eens over te hebben en daarna machteloos weer door te gaan. Of zoals een anekdote van een manager die talloze organisatieveranderingen meemaakte in het boek gaat: ‘Een ding is niet veranderd: onze cultuur. Die is nog steeds zoals die was. Na alle inspanningen om het anders te doen, spreken we elkaar nog steeds te weinig aan, voeren we nog steeds zelden een gesprek met elkaar en vragen we ons nog steeds even vaak af waarvoor we het nu eigenlijk allemaal die hier, met elkaar.’

Lees meer Lees minder

Elite gezocht | Sander Schimmelpenninck
Paperback | Nederlands | 2019  

Review van Ron van Es

Het boek van Sander Schimmelpenninck en Ruben van Zwieten gaat er met gestrekt been in. ze zoeken naar de elite, de mensen van grote rijkdom en/of adel die het aan stand verplicht zijn bij te dragen aan deze samenleving. Waar zijn ze en waarom verdommen ze het verantwoording af te dragen. Op de achterflap: ‘Economische welvaart is gaan samenvallen met geestelijke en sociale armoede; de nieuwe elite blijkt door haar meritocratische zelfbedrog nog erger dan de oude elite.’

Het is een beetje het verhaal van de mensen die zich in de steek gelaten voelen en gele hesjes aantrekken of met hun stemgedrag op politici stemmen die in ieder geval zeggen hen gehoord te hebben maar ook geen oplossing aandragen tegenover de elite, de hoger opgeleiden die in een bubbel leven en geen idee hebben van de sores van anderen.

Sander Schimmelpenninck is hoofdredacteur van het zakenblad Quote is niet te beroerd de zakenmensen een trap in de ballen te geven in het boek. Ruben van Zwieten wordt de dominee van de Zuidas genoemd en begon daar zijn Nieuwe Poort waar hij zakenmensen samenbrengt met de schoffies van de achterbuurten van Rotterdam en Amsterdam.

Het boek geeft veel kleurige verhalen over de leefwereld van de elite, beide auteurs dus niet vreemd, en zet die bubbel in het licht. En vooral daagt hen uit. Kom tevoorschijn, geef om de wereld, zet je talenten in voor een groter doel dan alleen het geld. Mooie quote van de CEO van DSM in het tv programma Buitenhof: ‘We hebben te lang de focus gehad op geld verdienen, we moeten gaan praten over ons financiële stelsel. Het is te lang gegaan over rendement.’ Het boek vind ik hoopvol, ook al zijn sommige verhalen van de elite in hun bubbel tenenkrommend. Als we gaan voor verandering, als we gaan voor welzijn voor allen, dan moet er echt iets veranderen in de houding van de elite. Dit boek is voor hen een spiegel. Maar niet alleen voor hen, want iedereen loopt de kans een onderdeel te worden van een elite en de verbinding met de wereld kwijt te raken.

Lees meer Lees minder

De parade | Dave Eggers
Hardcover | Nederlands | 2019  

Review van Ron van Es

Dave Eggers, natuurlijk de auteur van ‘De Cirkel’ maar vooral van ‘Wat is de Wat’ en de man van een unieke poging om jonge kinderen te betrekken bij het onderwijs door in San Francisco te beginnen met een piraten winkel - zoek hem maar eens op met zijn TED talk daarover - heeft nu een nieuw boek. Het is een metafoor voor strijd. Het is het verhaal van twee buitenlandse werknemers die een weg aanleggen. De weg moet de twee helften van het land met elkaar verbinden en waar de ene werknemer avontuurlijk is, is de ander hardwerkend en stoïcijns; de klus moet gewoon geklaard worden. Natuurlijk staan de twee mannen symbool voor onze werkelijkheid. Ze worden Vier en Negen genoemd, ‘om veiligheidsredenen wilde het bedrijf eenvoudige codenamen, bij voorkeur cijfers.’ De weg die ze aanleggen zal gebruikt gaan worden voor een parade. En Vier en Negen werken hard en gestaag aan de weg.

Het verhaal voelt aan als het beroemde toneelstuk van Samuel Beckett ‘Wachten op Godot’, twee mannen die blijven. Ze wachten. Op Godot. Het duurt lang en Godot komt natuurlijk niet. Hier is de weg een hoop, een symbool op verbinding. Dat loopt echter heel anders af in het boek. Maar dat verklap ik niet.

Lees meer Lees minder

Stadsleven | Richard Sennett
Paperback | Nederlands | 2018  

Review van Ron van Es

De Amerikaanse socioloog Richard Sennet heeft met zijn nieuwe boek ‘Stadsleven, een visie op de metropool van de toekomst’ een hele interessante studie afgeleverd. De wereld zoals we die kennen zal meer en meer gekenmerkt worden door enorme steden van miljoenen mensen. Hoe leven die samen? Hoe overleven die samen, kun je ook stellen?

In het eerste deel van zijn boek gaat het over stedenbouwkunde, met de nadruk op kunde. Hoe worden steden gebouwd, herbouwd, bewoonbaar gemaakt. Als je zelf zoals ik in een grote stad woont zie je die verandering van de stad zichtbaar worden. De stad waar niet alleen mensen moeten leven, maar ook werken. De stad wordt een community op zichzelf. In het tweede deel worden de problemen besproken van die steeds groter wordende steden. Hoe leefbaar blijven ze? Is een stad open of gesloten? En in het laatste derde deel bespreekt Sennet zijn ideaalbeeld, een stad die ‘zachte’ grenzen heeft en daardoor een open karakter.

Het idee stad heeft een lange geschiedenis natuurlijk. Van een plaats die vooral veiligheid bood naar een plek die voor bewoners geschikt gemaakt is samen te wonen en te leven. De stad van nu is een eigen organisme geworden dat leefbaar gemaakt en leefbaar gehouden moet blijven. Zo zijn er zieke plekken in een stad, of zijn er zieke steden waar bewoners eigenlijk niet leefbaar verblijven. Hoe creer je adem? Hoe leg je verbindingen aan? Hoe zorg je ervoor dat het niet alleen over gebouwen en wegen gaat? Richard Sennet is grote voorstander van de ‘open stad’ waar juist niet alles gepland is, maar waar onvoorspelbaarheden nieuwe leefruimten opleveren. Een stad met zachte grenzen tussen verschillende wijken en de buitenruimte.

In een stuk in het online magazine ‘Vers Beton’ wordt Richard Sennet, op bezoek in Rotterdam, aangehaald: Richard Sennett haalt een iPhone uit zijn binnenzak. “Gekocht in India voor een paar tientjes”. Op het grote scherm achter hem in de filmzaal van Worm zien we Nehru Place in New Delhi, een openluchtmarkt waar allerhande ‘van de vrachtwagen gevallen’ elektronica op straat wordt verkocht, maar ook sari’s en chapati’s. In de kantoorgebouwen aan weerszijden van de markt zitten internet start-ups. Maar het meest bijzonder aan deze bedrijvige plek, zegt de Amerikaanse socioloog, is dat moslims en hindoes er dwars door elkaar lopen, en dat in een stad waar deze twee religieuze groepen elkaar regelmatig naar het leven staan. Voor Sennett staat Nehru Place symbool voor de ‘open stad’, een stad waar verschillende bevolkingsgroepen aanwezig zijn en waar vreemden elkaar ontmoeten. De open stad heeft zachte grenzen en plekken waar verschillende activiteiten tegelijk plaatsvinden. Het is een stad waar spontaan nieuwe dingen ontstaan en waar het ook een beetje mag schuren.’

Lees meer Lees minder

 


Maak kennis met YouBeDo.

  • Ruim 3 miljoen boeken in assortiment
  • Tot 12% naar een goed doel of project
  • Zelfde prijs als elders voor NL boeken
  • NL boeken voor 22.00 besteld, volgende dag in huis
  • Bulkbestellingen mogelijk