YouBeDo.com Blog

Hier vind je de blog van Michael van Loenen, mede-oprichter van YouBeDo.com. Via deze blog zal hij meer vertellen over de avonturen die we met YouBeDo.com beleven en onderwerpen die gerelateerd zijn aan het veranderen van onze wereld.

Deel deze blog
 

Ben jij een Onliner of een Offliner?

Wat zitten we toch in een interessante periode. De techniek lijkt zich steeds sneller te ontwikkelen, 3D printers vliegen ons om de oren. Binnenkort lopen we allemaal met een google glass op ons hoofd om onze dagelijkse gebeurtenissen ook digitaal vast te leggen. Ik hoorde laatst zelfs dat we op termijn in staat zijn om zelf organen te printen. Het gaat snel mensen.

 

De documentaire op tegenlicht over de Techmens gaf me de inspiratie om iets over dit item te schrijven.  Daar komt bij dat ik de laatste tijd een verandering bij mezelf waarneem. Een toelichting: ik val onder de categorie mensen die begint te stuiteren van gadgets, altijd op zoek is naar apps die dingen makkelijker maken en mijn telefoon inzet als een communicatiekanaal voor mijn e-mail, social media, agenda, “persoonlijk onderhoud” met vrienden en vooral mijn bron voor het verzamelen en vastleggen van informatie (via Evernote).

Maar het lijkt alsof er iets in mij in opstand is gekomen. Heel onbewust. Ik werd in één keer aangetrokken tot een papieren krant en besloot impulsief een abonnement te nemen. Ik merkte dat ik het fijner vind om mijn aantekeningen op te schrijven in een Moleskine, met tekeningetjes en pijltjes en diagrammetjes. Natuurlijk, dit kan op je laptop of Ipad ook, maar het blijft raar, als zo’n ding tussen jou en je gesprekspartner blijft staan.  Daarnaast kreeg ik ook nog eens een cadeau van iemand, een A4 notitieboek. Ik merkte dat ik direct ideeën op papier aan het tekenen was. Lekker veel ruimte, pijlen vliegen over het papier en ik had het gevoel dat er ruimte in mijn hoofd ontstond. Eindelijk, het is er uit! Iets wat ik blijkbaar niet met mijn gadgets, apps en computer voor elkaar kon krijgen.

Ik merk dat ik het steeds lekkerder vind om even offline te zijn. Even uit de digitale maalstroom die 12 uur per dag zorgt voor heel veel prikkels. Ik merk dat ik in de offline modus meer afstand kan nemen van de uitdagingen die op mijn pad komen. Wellicht is dit nog een dingetje dat ik heb overgehouden aan mijn Vipasana trip (lees hier mijn blog). 

Ik ben op zoek naar een tussenmodus een modus die techniek voor me laat werken zodat ik meer balans kan vinden in het drukke online wereldje en de rust en ruimte in de offline modus.