YouBeDo.com Blog

Hier vind je de blog van Michael van Loenen, mede-oprichter van YouBeDo.com. Via deze blog zal hij meer vertellen over de avonturen die we met YouBeDo.com beleven en onderwerpen die gerelateerd zijn aan het veranderen van onze wereld.

Deel deze blog
 

Spiritualiteit en Ondernemerschap

Een combinatie van woorden die niet vaak in een zin wordt genoemd. Het lijken ook twee uitersten in het spectrum. Spiritualiteit, je associeert het toch een beetje met de zweverige mensen die je kent en ondernemers zijn toch vaak die mensen die vooral gedreven worden door geld en onbeperkte groei. Middels deze blog ga ik een brug proberen te slaan tussen deze twee uitersten, op basis van mijn eigen ervaringen. Lees wel, ik heb zeker niet alle wijsheid in pacht dus voel je vrij om te reageren op mijn persoonlijke bevindingen. 

Here we go!
Een van de grootste krachten op aarde  (na de natuur) is het menselijk collectief. We zijn in staat geweest om op basis van onze evolutie en de kracht in ons brein, continu als mensheid een stapje verder te komen. De drive om meer welvaart te creëren is iets wat je in de loop van de geschiedenis steeds terug ziet komen.Deze welvaart wordt gegenereerd door onze economische stromen, die op hun beurt weer gefaciliteerd worden door de bedrijven en de aandeelhouders van deze bedrijven. Ondernemerschap zorgt voor groei, zorgt voor banen en inkomen zodat je de dingen kunt doen die je wilt doen. Tenminste daar gaan we vanuit. Ik probeer deze fase van de toelichting beknopt te houden, dus wellicht ga ik hier wat kort door de bocht (voor meer diepgaande artikelen, neem eens een kijkje op de Correspondent, www.decorrespondent.nl, ik ben er fan van).

Ik wil even focussen op het stukje ondernemerschap. Ik zou een hypocriet zijn als ik zeg dat we bij  YouBeDo.com niet blij zijn als we groeien. De groei hebben we nodig om zelfredzaam te worden en het draagt bij aan onze doelstelling om meer impact te genereren met onze donatiestroom.

Waar zit dan het verschil?
We kunnen natuurlijk niet alle ondernemers en bedrijven over een kam scheren, maar op basis van mijn 12 jaar ondernemerservaring kan ik toch wel met enige redelijke aangrenzendheid aannemen dat veel bedrijven gerund worden op basis van winstmaximalisatie.

En daar zit voor mij dan ook de crux. Organische groei is een natuurlijk proces, winstmaximalisatie zorgt voor een hele andere vorm van groei. Het gaat geforceerd, er worden andere keuzes gemaakt om de resultaten ook te behalen. En wie dient de winstmaximalisatie? De mensen die er werken? De aandeelhouders?

Winstmaximalisatie zou kunnen betekenen dat medewerkers meer loon krijgen of bonussen. Het zou kunnen betekenen dat  het bedrijf meer reserves kan op bouwen of nieuwe investeringen kunnen doen om, jawel, meer te groeien. Keerzijde is misschien dat wanneer het even tegen zit in een jaar, de winstmaximalisatie ook weer om de hoek komt kijken. Maar dan worden de rollen even omgedraaid. Geen bonus maar korten. Mensen worden nummertjes op een balans, we nemen het even iets minder nauw met onze omgeving want de winst, dat staat toch voorop.

Wellicht een patroon dat je herkent binnen je eigen organisatie of je ziet het bij andere organisaties om je heen. Laat ik ook hier even in de spiegel kijken. Ik begrijp wel hoe dit kan ontstaan. Er zijn tijden geweest bij  YouBeDo.com dat we echt heel blij waren als we 20 orders per week hadden, we zagen een mooie groei ten opzicht van de vorige maanden want toen waren het er maar 10. Inmiddels zijn we doorgegroeid en zijn er weken dat we meer dan 200 orders de deur uit zien gaan.  Wanneer er een week tussen zit dat het aantal orders weer daalt naar bijvoorbeeld 80, dan geeft dat een naar gevoel. Is er iets aan de hand? Doen we iets verkeerd? Hoe gaan we weer terug naar 200? Een hele natuurlijke reactie denk ik. Gewenning, zo zou ik deze reactie omschrijven.

De welvaart die ontstaat door de winstmaximalisatie noem ik ook gewenning. Als je gewend bent dat er 3000 euro per maand binnenkomt dan wen je daar aan. Moet je terugschroeven om wat voor reden naar 1800 euro per maand, dan is dat even wennen.

De hamvraag is denk ik, neemt de kwaliteit van je leven ook af?  Ik denk dat we welvaart en welzijn te vaak door elkaar halen. De gewenning nijgt naar het behouden van de welvaart, maar we realiseren ons dat het uiteindelijk niet altijd leidt tot welzijn. We werken ons een slag in de rondte om de hypotheek te betalen en hebben vakanties nodig om de batterij op te laden. Vicieuze cirkel?

Waar komt spiritualiteit om de hoek kijken hoor ik je denken. Ik denk dat spiritualiteit, bewustzijn of welke naam je het ook wil geven precies het antwoord is om een balans te vinden tussen de welvaart en het welzijn. Begrijp me goed, welvaart is niet fout! We moeten ons alleen regelmatig afvragen, waarom doe ik wat ik doe en welke invloed heeft dat op mijn omgeving?

We hebben in deze blog het onderwerp van onze wereldproblematiek en de link naar de welvaart-economie nog niet gemaakt. Maar ook hier zit volgens mij een oorzaak-gevolg verbinding.  Kopen we onze T-shirts voor twee euro bij de winstgemaximaliseerde Primark of voelen we ons daar toch niet zo prettig bij als we de foto’s van Bangladesh zien? Of vergeten we dit weer door gewenning omdat T-shirts tegenwoordig overal zo goedkoop zijn?

Het zijn vraagstukken waar je je hoofd over kunt breken. Het is complex, er spelen zoveel krachten mee in dit vraagstuk dat je er uren, jaren, eeuwen over kunt debatteren. Ik heb dan ook besloten om het los te laten. Ik focus me nu op het geen waar ik denk invloed te hebben. En mijn levensles die ik hier in meeneem is dat ik geloof dat de bedrijven van de toekomst spiritualiteit combineren met ondernemerschap. Dat is voor mij de weg die ik wil bewandelen.

Ik pleit voor bloeien in plaats van groeien!