Tom van de Beek

Pioniers zijn vooruitstrevend. Experts in hun vakgebied. Eén ding hebben pioniers met elkaar gemeen: ze lezen veel boeken. De pioniers van YouBeDo vertellen je welke boeken zij lezen en reviewen ze. 

Laat je inspireren door Tom van de Beek.

 

Tom van de Beek is doener én denker tegelijk. Met zijn ideële bureau The Tipping Point werkt hij onvermoeid aan projecten die een praktische bijdrage leveren aan een groenere en eerlijker wereld. Tegelijkertijd houdt zijn nieuwsgierigheid naar de kern van het bestaan en naar de plek van de mens in het grotere geheel hem nooit los. De antwoorden daarop haalt hij voor een groot deel uit tijd doorbrengen in de natuur, maar vooral ook uit het lezen van boeken van denkers en doeners die hém inspireren. 

0% 50% 100%

Ondernemend: 95%
Kritische geest: 100%
Systeemdenken: 90%
Nieuwe economie: 95%

Crazy

Top 6 van Tom

Slaughterhouse-five - book image Slaughterhouse-five

Vonnegut, Kurt

18,95

Winners Take All - book image Winners Take All

Anand Giridharadas

29,95

De acht bergen - book image De acht bergen

Paolo Cognetti

20,99

Tot in de hemel - book image Tot in de hemel

Richard Powers

17,50


Dit is wat Tom heeft gelezen

 

Niet beschikbaar
17,50
Tot in de hemel | Richard Powers
Paperback | Nederlands | 2018  

Review van Tom van de Beek

Tot in de Hemel (Engelse titel: The Overstory) van Richard Powers vertelt het verhaal van negen personages die allen door middel van individuele - vaak traumatische - gebeurtenissen waar bomen een rol in spelen in een andere wereld terechtkomen. Een wereld overigens die zich gewoon in het hier en nu afspeelt: de wereld van bomen.

De literaire kwaliteiten van Powers - die met deze roman de Pulitzer prijs won - zorgen dat je deze tamelijk dikke pil in één keer wilt uitlezen. Net als Peter Wohlleben met Het Verborgen Leven van Bomen bewerkstelligt Tot in de Hemel dat je bestaande beeld van de natuur wezenlijk verandert. Het creëert bescheidenheid, het relativeert. Het laat zien dat wij mensen niet belangrijker zijn dan ander leven.
Je gaat je door dit wonderlijke boek vanzelf anders verhouden ten opzichte van de natuur en dat is een mooie stap op weg naar een minder exploiterende levenswijze.
"Jij en de boom in je achtertuin delen een gemeenschappelijke voorouder. Anderhalf miljard jaar geleden zijn jullie wegen gescheiden. Maar zelfs nu nog, na een immense reis in verschillende richtingen, delen die boom en jij een kwart van je genen.’

Lees meer Lees minder

Het verborgen leven van bomen | Peter Wohlleben
Hardcover | Nederlands | 2016  

Review van Tom van de Beek

"Sta stil, haal diep adem en kijk rond." Is het fictie? Is het magie? Is het echt? Maakt het uit?
Dat zijn de vragen die ik mezelf stel na het lezen van Het Verborgen Leven van Bomen door de Duitse boswachter Peter Wohlleben.
De afgelopen tien jaar heb ik behoorlijk wat bossen doorkruist, vooral omdat ik mezelf de verzorger van een actieve natuurliefhebbende hond mag noemen. De rust, de stilte en de zuurstofrijke lucht tussen de stevig staande bomen zorgen altijd voor een sereen gemoed. Maar.. na het lezen van dit boek kijk ik voor altijd anders naar wat er in het bos gebeurt.
Boswachter Peter Wohlleben beschrijft onder meer hoe bomen met elkaar communiceren, hoe ze elkaar waarschuwen voor onraad, hoe ze elkaar helpen bij ziekte of voedseltekort, hoe ze handig gebruik maken van het andere leven in het bos (vogels, insecten, funghi etc). Langzaam maar zeker ontvouwt zich een levensweb waarin heel duidelijk wordt dat alles met alles samenhangt, dat een bos een soort superorganisme is en een individuele boom daar eigenlijk niet bestaat.
Dit boek staat vol wetenswaardigheden en eigenaardigheden over wat we nog niet wisten over bomen. Verteld op overtuigende wijze en onderbouwd door wetenschappelijk bewezen feiten levert het niet alleen mooi leesvoer op, maar leert het ons ook lessen, waarvan deze er een is: coöperatie en gemeenschapszin zijn cruciale elementen voor een gezonde samenleving.
Als we dat besef nu eens kunnen meenemen en implementeren in onze eigen levens, dan ziet de wereld er ongetwijfeld al snel heel anders uit.

Lees meer Lees minder

Niet beschikbaar
20,99
De acht bergen | Paolo Cognetti
Hardcover | Nederlands | 2017  

Review van Tom van de Beek

Omdat ik zelf afgelopen jaarwisseling doorbracht in de Aosta vallei in Noord-Italië leek het me toepasselijk om de veelbesproken bestseller van Paolo Cognetti te lezen. Zijn boek De Acht Bergen vindt in dezelfde regio plaats, waardoor je als lezer opeens een veel completer beeld krijgt van de rijke historie - maar ook van het ten prooi vallen aan de moderniteit - van deze ruige bergachtige regio.
Wat dit boek herkenbaar maakt zijn de levenskeuzes waarvoor hoofdpersonen Pietro en Bruno zich gesteld zien, vervat in de thema's vriendschap, voldoening en vader-zoon relaties. De gedetailleerde en levendige beschrijvingen van de overweldigende natuur verheffen het verhaal tot een kunstwerk waar je nooit genoeg van krijgt.

Lees meer Lees minder


Niet beschikbaar
18,95
Slaughterhouse-five | Vonnegut, Kurt
Paperback | 1999  

Review van Tom van de Beek

Kurt Vonnegut mag dan in Nederland geen bekende auteur zijn, in de Verenigde Staten geniet de in 2007 overleden schrijver een ware cult status. Zijn kenmerkende - soms absurdistische -schrijfstijl in combinatie met maatschappijkritische inhoud hebben hem het predikaat 'grondlegger van de tegencultuur' opgeleverd. In Slaughterhouse Five komt dat tot uiting door hoe Vonnegut de totaal bizarre werkelijkheid van oorlogvoeren laat zien. Duitsers of Amerikanen, goed of slecht: het loopt allemaal door elkaar heen. Wat ons bindt is dat we allemaal mensen zijn.
Vanuit zijn ervaring rondom het bombardement van Dresden (meer dan 125.000 mensen werden daar door Amerikaanse bommen gedood en Amerika heeft na de oorlog deze - in oorlogstermen zeer succesvolle - actie lang verzwegen voor het grote publiek) laat Vonnegut zien hoe relatief goed en slecht in wezen zijn. Het boek wordt ook nog eens ingebed in een science-fiction setting, waarbij de hoofdpersoon ontvoerd wordt door buitenaardse wezens en gedurende het verhaal zich continu verplaatst in de tijd, waardoor hij tegelijkertijd op verschillende momenten in z'n leven is. Absurd, maar tegelijkertijd zo aannemelijk dat je er als lezer zelfs in gaat geloven, of op z'n minst de geconditioneerde geest van de mensheid zelf als minstens zo absurd gaat zien.

Lees meer Lees minder


Paperback | Engels | 2017  

Review van Tom van de Beek

Paul Kingsnorth verwierf eind 2018 bekendheid in Nederland door de Tegenlicht documentaire over hem, waarin hij op verfrissende wijze de relatie tussen mens en natuur tegen het licht hield. Dit viel niet bij iedereen in goede aarde. Binnen de milieubeweging zelf sprong men veelal in het defensief, met name als het ging over wat Kingsnorth vond van duurzame energie en zijn mening dat het bij milieu-organisaties niet meer ging over de intrinsieke waarde van natuur en de bescherming daarvan, maar dat ze in het marktdenken zijn meegezogen en zich nu bezig houden met elektrische auto's en het promoten van zonnepanelen. Kingsnorth - zelf rond de eeuwwisseling een van de voormannen van de milieubeweging in Engeland - ziet geen heil in deze aanpak. Hij heeft zijn aandacht verlegd naar het vraagstuk van wie we zijn als mens, wat onze plek in het grotere geheel is. Net als Thoreau vraagt hij zich af wat we nu echt nodig hebben als mensen om een betekenisvol leven te leven.
Juist nu we een ecologisch armageddon ingaan, waarin de toekomst van onze 'beschaving' ongewis is - worden vragen als deze relevant. Kingsnorth heeft het activisme weliswaar aan de wilgen gehangen, maar dat wil niet zeggen dat hij niet actief is. Zijn gedachten verschijnen met grote regelmaat op papier, in essays en in romans. Recentelijk verscheen 'Confessions of a Recovering Environmentalist', waarin Kingsnorth zijn desillusie over het milieubewustzijn beschrijft, zijn visie op technologie en de 'mythe van de vooruitgang', maar ook zijn pogingen te omschrijven in welk historisch moment van de geschiedenis we ons nu bevinden en vooral hoe we daar doorheen kunnen komen.
Het mooie van Kingsnorth is dat hij niet terugdeinst voor moeilijke vragen. Hij stapt uit de gefragmenteerde problemen- en oplossingsgerichtheid waar ons westerse denken bol van staat. Zijn vermogen om uit te zoomen en duiding te geven aan de huidige turbulente tijd is iets wat nog maar zelden gebeurt en waar we allen - inclusief de milieubeweging - lering uit kunnen trekken

Lees meer Lees minder


Winners Take All | Anand Giridharadas
Hardcover | Engels | 2018  

Review van Tom van de Beek

Deze eye-opener van Anand Ghiridharadas geeft heel goed weer in welke cultuur we ons bevinden als 'weldoeners' in de rijke westerse omgeving. Hij laat zien dat ons idee over 'do good, do well' gebaseerd is op een vertekend beeld van de werkelijkheid. Van de start-up tech-cultuur in Silicon Valley tot de filantropie van de Clinton Foundation en van TED talks (we zijn tegenwoordig thought leaders!) tot B-Corps, allemaal zijn we onderdeel van dezelfde gedachte: dat je de wereld kan verbeteren en er zelf ook rijk van kan worden.

De realiteit is echter dat het verschil tussen rijk en arm alleen maar groeit, dat we te maken hebben met een ecologische crisis van epische proporties; dat de wereld niet alleen maar bestaat uit winnaars. Anand laat haarfijn zien dat ons westerse wereldbeeld leidt tot een vals optimisme, en dat het werkelijke probleem - namelijk de onderliggende systemische veranderingen die nodig zijn - niet wordt aangepakt. Op het World Economic Forum - het jaarlijkse onderonsje voor de superrijken - wordt dat maar al te pijnlijk duidelijk.

Een must read voor een ieder die streeft naar daadwerkelijke verandering en niet genoegen neemt met een positief groen sausje over de bestaande economie en machtsverhoudingen.

Lees meer Lees minderMaak kennis met YouBeDo.

  • Ruim 3 miljoen boeken in assortiment
  • Tot 12% naar een goed doel of project
  • Zelfde prijs als elders voor NL boeken
  • NL boeken voor 22.00 besteld, volgende dag in huis
  • Bulkbestellingen mogelijk