Stichting No Means No Worldwide bewijst dat seksueel geweld door onderwijs voorkomen kan worden

Het is verbazingwekkend om te zien wat er gebeurt als jongens écht geleerd wordt om vrouwen te respecteren. In Kenia wordt daarom jongens en meisjes geleerd hoe ze moeten omgaan met seksueel geweld, en hoe ze het kunnen voorkomen. De sleutel ligt bij het aanleren van wederzijds respect. En dat is hard nodig. Want in Nairobi, de hoofdstad van Kenia, is 1 op de 4 vrouwen verkracht.

Stichting No Means No Worldwide geeft in samenwerking met lokale organisaties trainingen op scholen in de sloppenwijken van Nairobi. Daarbij wordt meisjes zelfvertrouwen aangeleerd, zodat ze nee durven te zeggen en voor zichzelf kunnen opkomen. Daarnaast krijgen ze zelfverdedigingstechnieken aangeleerd, zodat ze zich kunnen verdedigen bij een aanval.

 

 

Maar daar stopt No Means No Worldwide niet. De reden dat er zoveel verkrachtingen plaatsvinden in Kenia, zit verstopt in de cultuur. Veel jongens en mannen vinden dat een vrouw seks uitlokt als ze een kort rokje draagt. En dat ze recht hebben op seks wanneer ze een vrouw meenemen naar een duur restaurant. Er moet dus veel veranderen aan de mindset van de mannen. Dit gebeurt ook tijdens de trainingen. Jongens wordt geleerd om in te grijpen wanneer ze getuige zijn van (seksueel) geweld.

Dat deze aanpak werkt, blijkt uit de cijfers. Sinds No Means No Worldwide de trainingen geeft, is het aantal verkrachtingen met 51% gedaald. 50% van de meisjes heeft een verkrachter gestopt in het jaar nadat ze de training hebben gehad. Ook bij de jongens is er wat veranderd. 74% van de jongens heeft ingegrepen om een aanval te voorkomen. De trainingen van No Means No Worldwide zullen op alle scholen in Nairobi worden gegeven.

 

Bron: https://www.nomeansnoworldwide.org/

 

Wil je iets ook iets doen tegen (seksueel) geweld? Koop dan een boek en doneer een deel van je aankoopbedrag aan een goed doel!