YouBeDo.com Blog

Hier vind je de blog van Michael van Loenen, mede-oprichter van YouBeDo.com. Via deze blog zal hij meer vertellen over de avonturen die we met YouBeDo.com beleven en onderwerpen die gerelateerd zijn aan het veranderen van onze wereld.

Deel deze blog
 

Beeld(ver)vorming

People, we got him! Alle pijn op Wouter Bos. Ik zag de man tijdens een vragenvuur bij Pauw en Witteman met iedere vezel, zijn eigen ik beschermen. Ieder woord dat uit zijn mond kwam had voor mij eigenlijk een verborgen boodschap: “Jongens, wat flikken jullie me nu?”. Onder immense druk een beslissing nemen die bepaalt of ons economisch stelsel blijft staan of niet. Achteraf bleek ook nog eens dat hij niet kon beschikken over de juiste data en dat hij daardoor wellicht 2 miljard te veel heeft betaald voor ABN AMRO. Tja?


Los van het feit of Bos de juiste of de verkeerde beslissing heeft genomen, vind ik het werkelijk belachelijk dat hij nu als een soort “oorzaak van het probleem” wordt gebombardeerd. Hij meldde terecht “ tegen beeldvorming kun je je moeilijk wapenen”. En door de berichtgeving in de media is het kwaad eigenlijk al geschied. Het optreden bij Pauw en Witteman was eigenlijk een pure vorm van damage control en ik begreep het. 

Maar ligt de oorzaak van het probleem in deze zaak bij meneer Bos? Natuurlijk niet! Het feit dat banken door enorm grote risico’s te nemen de grenzen van ons economisch stelsel hebben doen opblazen is volgens mij onderdeel van het probleem. Ieder jaar maximale winstoptimalisatie, dat is wat bijdraagt aan de situatie waar we nu inzitten. Maar ik realiseer me dat ik met zulke uitspraken ook tegen mijn eigen probleem aanloop. Op basis van welke informatie creëer ik dit beeld voor mezelf. Welke informatie, gesprekken, ontmoetingen of visuele waarnemingen heb ik gedaan om tot deze conclusie te komen. Draag ik middels het schrijven van deze blog ook bij tot beeldvorming of zelfs vervorming?

Lees het boek van Joris Luyendijk (Het zijn net mensen) en hij legt je uit dat de berichtgeving van de media (wereldwijd) toch net even iets anders werkt. De Reuters van deze wereld bepalen wat we zien op onze TV en op basis daarvan en wellicht een beetje logica creëren we een beeld, een mening of een blog.

Nog een voorbeeld. Mijn vriendin ging een jaar of 3 geleden op reis naar Thailand. Het was onrustig volgens de media, maar ze ging toch. Vervolgens breken er volgens de berichtgeving, hevige rellen uit in Bangkok waar mijn vriendin op dat moment zit. Ik ben uiteraard in paniek en begin direct te skypen, sms’en, faxen en e-mailen. Vervolgens krijg ik een verbaasde reactie van haar kant: “Ik merk hier helemaal niets van. Heb wel een paar demonstrerende studentjes gezien, maar och”.  Vreemd toch?

Aan de andere kant bieden verschillende media ook weer bronnen en informatie waardoor we onze kennis en ons bewustzijn kunnen vergroten. We herinneren ons allemaal de beelden van de Tsunami, verschrikkelijk! We verenigen ons massaal en doneren een megabedrag en jaren later blijkt dat niet alles op de juiste plek terecht is gekomen. Ook hierin speelt de media weer een belangrijke onderzoeksrol om dit publiekelijk te maken. 

Je merkt het al, ik ben er nog niet helemaal uit. Hoe werkt beeldvorming en op basis van welke informatie doe je zelf mee aan beeld(ver)vorming? 

Ik ga er nog een nachtje over slapen…