YouBeDo.com Blog

Hier vind je de blog van Michael van Loenen, mede-oprichter van YouBeDo.com. Via deze blog zal hij meer vertellen over de avonturen die we met YouBeDo.com beleven en onderwerpen die gerelateerd zijn aan het veranderen van onze wereld.

Deel deze blog
 

Delen is universeel

Misschien herken je het wel?  Je rent, vliegt en staat dan weer stil. Onlangs heb ik voor het eerst van mijn leven een ‘retraite’ gehouden. Collega ondernemers vertelde mij over hun ervaring met een (non-sektarisch) stilteretraite waarbij je middels een Boeddhistische ademhalingstechniek je gedachten ordent en rust in je lichaam creëert.  Hun enthousiasme inspireerde mij. Op mijn 30e verjaardag besloot ik eens goed stil te staan en schreef mij in voor een 10-daagse stilteretraite.


Nou houd ik wel van een uitdaging en dacht ‘dan doen we het maar gelijk goed’. 10 dagen retraite, 10 uur per dag mediteren, en dus stil zijn! Ik heb het geweten. Het werd de zwaarste en tevens één van de mooiste ervaringen uit mijn leven. Ongelooflijk wat er gebeurt als je alle prikkels filtert en alleen bent met jezelf (hoe raar dit ook klinkt).


Tijdens stilteretraite viel mij iets op. De ademhalingstechniek die we beoefende komt uit het Boeddhisme. In de instructie-uren werd meer verteld over het Boeddhisme. Onder andere over het delen van kennis, hulpbronnen en rijkdom. Eerder heb ik dit ook gezien en gehoord van Christenen en islamieten. Delen, het staat in de grote boeken.


Toen viel bij mij een kwartje. Blijkbaar is delen binnen iedere religie een belangrijke kernwaarde. Ongeacht je afkomst of geloofsovertuiging. Delen schijnt iets te zijn waar we ons in het begin der mensheid al bewust van waren. Maar waarom delen we dan nu zo weinig met elkaar?


Gelukkig zie ik om mij heen steeds meer Social Enterprises die op hun eigen manier via delen zorgen voor een betere wereld. We hebben er blijkbaar een hele lange tijd over gedaan om dit systeem van delen weer op te pakken. Ik zie een nieuwe beweging: dit is het begin van de deelrevolutie!