YouBeDo.com Blog

Hier vind je de blog van Michael van Loenen, mede-oprichter van YouBeDo.com. Via deze blog zal hij meer vertellen over de avonturen die we met YouBeDo.com beleven en onderwerpen die gerelateerd zijn aan het veranderen van onze wereld.

Deel deze blog
 

Ode aan Julia en David

Je kent het waarschijnlijk wel. Zo’n gebeurtenis in je leven dat op je netvlies blijft staan. Een verhaal dat je later met alle liefde vertelt aan je kleinkinderen. Als ze bij je op schoot zitten en vragen: “Opa, wil je nog eens dat mooie verhaal vertellen?” Voor mij is dat het verhaal van  Julia en David.


Julia
Bijna twee jaar geleden waren Bert en ik uitgenodigd voor de boekpresentatie van Julia Samuel. Ze had een boek geschreven over haar avonturen in Afrika. Daar strijdt zij, samen met David en de stichting Drive Against Malaria, tegen het wereldwijde probleem Malaria.
Voor Bert en mij was het boekenvak nieuw. En Drive Against Malaria had zich net ingeschreven bij YouBeDo.com. Ik vond het een mooie gelegenheid om eens een kijkje te gaan nemen.

Naar het toilet
De boeklancering was in Amsterdam, op een mooie locatie. Het was erg druk en ik dacht, voordat het begint nog even snel naar het toilet. Ik liep 2 trappen naar beneden en zag een man met 1 been en 1 arm. Mijn primaire reactie was om te vragen of de man hulp nodig had om de trap op te komen. De man keek me aan met een intense blik. Hij had een krachtige uitstraling die me zonder woorden vertelde dat hij geen hulp nodig had. 
Ik liep door, baalde een beetje van mezelf. Waarom had ik niet het lef gehad om de man gewoon hulp te bieden? Aan het einde van de gang draaide ik me nog eens om. Die man, ik zag hem met een geheel eigen techniek de trap op gaan! Ik laat het maar even voor wat het is.

David
De boekpresentatie begon. Julia straalde een en al rust uit. De trailer van Drive Agianst Malaria startte in. De muziek, de beelden, het geluid in de zaal. Ik zat direct op het puntje van mijn stoel. Julia begon haar verhaal. Ze vertelde over hoe haar avontuur met Drive Aigainst Malaria begon. Ze vertelde over David, haar inspiratiebron.  David is een man die op een dag besluit om met een Range Rover dwars door Afrika te crossen om Malaria te bestrijden. Wanneer Julia David ontmoet werkt ze voor de televisie. Ze maakt een documentaire over David en zijn missie. De gezamenlijke reis met David inspireert haar zo, dat ze besluit om hem te gaan helpen. En zo geschiedde hun gezamenlijke missie. Toen richtte Julia zich met een bijzonder en mooi dankwoord tot David. Ik zag dat ze hem aankeek. Ik keek over mijn schouder naar achteren. David was de man met 1 been en 1 arm!

Kan niet, bestaat niet
David kreeg op zijn 18e een tragisch verkeerongeval. Bij het ongeluk verloor hij 1 been en 1 arm. Ondanks deze verschrikkelijke gebeurtenis heeft David de inspiratie, het lef en het doorzettingsvermogen om alleen in een Range Rover te stappen en malaria te bestrijden. Hij gebruikt hiervoor geïmpregneerde malaria netten en zorgt voor de verspreiding van medicatie. Deze man, David, is voor mij de personificatie van zin “Kan niet, bestaat niet”. Deze zin is een belangrijk onderdeel voor mijn persoonlijke kompas. 

5 minuten
De boekpresentatie was voorbij. Onze contactpersoon stelde ons kort voor aan Julia. Het was druk, veel mensen wilden even met haar kletsen. Toch had ze 5 minuten tijd voor ons! We vertelden over YouBeDo.com. En dat we haar willen steunen op de manier zoals we dit doen bij YouBeDo.com. We gaven wel aan dat we in een opstartfase zitten en dat de donaties niet direct met bakken zouden binnenstromen. Julia was dankbaar, blij en wenste ons veel succes. Ze vertelde nog wat meer over haar ervaringen in Afrika.  Uiteindelijk zei ze tegen ons: “Voor 10 euro kopen we een geïmpregneerd malarianet. Daar kunnen 3 kinderen onder slapen, die dan beschermd zijn.” We beseften, dat iedere euro die binnenkomt meer dan welkom is. “Het komt wel goed met jullie”, zei ze met een lach.

De ogen van Julia vergeet ik nooit meer. Hoe ze keek, terwijl ze vertelde over Afrika. Ik voelde het verdriet, de pijn en de noodzaak  om Malaria te bestrijden. Haar ogen vertelden het verhaal. En dat verhaal staat nu op mijn netvlies, zonder dat ik het zelf heb gezien of gevoeld.

Thee en tranen
Uiteraard heb ik haar boek gekocht. Ik vertelde Julia’s verhaal aan mijn vriendin, die direct het boek claimde. Ik ben mijn vriendin het hele weekend kwijt geweest. Ik zag regelmatig tranen in haar ogen, terwijl ze met een kop thee de pagina’s verslond. Ze las het boek in één ruk uit. Toen mijn vriendin het boek uit had, zei ze: “Mike, je MOET dit boek lezen! Wat een vrouw, wat een doorzettingsvermogen. Ze is ook nog eens erg ziek geweest wist je dat?” Ik besloot het boek direct te lezen. En ook ik las het ademloos uit. 

Parels
Het boek van Julia Samuel raakt me en ik vertel je graag waarom (zonder alle details prijs te geven). Ik heb ongelooflijk veel respect voor David en Julia. Voor de manier waarop zij met de obstakels in hun leven omgegaan zijn. David met zijn ongeluk, maar ook Julia; zij is namelijk zeer ernstig ziek geweest. Ze had kanker en hersenmalaria. Menig mens zou verlammen door zulke obstakels. Maar Julia en David kozen er juist voor om anderen te helpen. Ze hebben een missie. Ze zijn ervan overtuigd dat Malaria de wereld uit kan en moet. Hun unieke drive inspireert mij om te doen wat ik nu doe.

Ik wil ook eerlijk zijn. We zijn nu 2 jaar verder en we hebben meer dan € 25.000,- aan verschillende goede doelen kunnen geven. Drive Against Malaria heeft hiervan nog maar € 66,23 ontvangen. Julia zal zeggen: “Dat zijn 6 netten!” Mee eens, maar na het schrijven van deze herinnering bekruipt me ook het gevoel dat ze veel meer verdienen.

De filosofie bij YouBeDo.com is dat de koper altijd zelf mag kiezen welk doel ze steunen. Dat vinden we nog steeds. Maar deze maand staat het thema ‘malaria’ centraal bij YouBeDo.com. Daarom een persoonlijke oproep van mijzelf: mocht je het boek van Julia willen aanschaffen, kies dan deze maand voor Julia en David en hun Drive Against Malaria!

De parels van de mensheid,

Dank!

Hartelijke groet, 
Michael