YouBeDo.com Blog

Hier vind je de blog van Michael van Loenen, mede-oprichter van YouBeDo.com. Via deze blog zal hij meer vertellen over de avonturen die we met YouBeDo.com beleven en onderwerpen die gerelateerd zijn aan het veranderen van onze wereld.

Deel deze blog
 

Verdienen goede doelen directeuren te veel?

Dit is een vraag die ik de afgelopen 2 weken verschillende keren voorbij heb zien komen. Waarschijnlijk heeft het iets te maken met de salarissen van de goede doelen directeuren die én publique gepresenteerd worden.

Nu zat ik bij een partner multinational die me dezelfde vraag stelde. “Michael, wordt je niet ongelooflijk kwaad als je ziet dat sommige directeuren meer dan €250.000 verdienen, en jullie ontzettend je best doen om deze doelen te helpen?”

Vroeger had ik waarschijnlijk volmondig ja gezegd op deze terechte vraag. Maar ik moet mijn antwoord iets meer nuanceren, helemaal na het zien van dit YouTube filmpje, een gezonde discussie met Alexander Kohnstam (Partos) en een stukje relativeringsvermogen.

Wat me de afgelopen jaren is opgevallen in het verander-de-wereld segment, is dat geld verdienen en goed doen nooit in één zin genoemd mag worden. Het is NOT-done, hoort niet, goed doen doe je vanuit je hart, niet vanuit je portemonnee.

Zit hier een kern van waarheid in of is het ouderwets denken.  Met alle respect natuurlijk, zonder ontwikkelingswerk zag de wereld er nog beroerder uit, maar waar staan we op dit moment na eeuwen ontwikkeling van de menselijke beschaving? Het blijft pappen en nat houden om het maar gechargeerd te zeggen. Heeft dit te maken met het feit dat er verwacht wordt dat er geen geld verdient mag worden met het goed doen?

Als iemand miljoenen verdient vanuit ondernemerschap of  een top baan zeggen we goed gedaan? Verdient iemand met zijn baan bij een groot goed doel €300.000 dan zeggen we FOEI

Stel dat (hypothetisch) een directeur van een groot goed doel dat malaria bestrijd. Er samen met zijn medewerkers voor zorgt dat niet iedere 30 seconde een kind overlijdt, maar er nog “maar” 1 per dag. (dus miljoenen mensen en kinderen worden gered) Mag deze directeur dan €300.000 per jaar verdienen? Mag hij zijn medewerkers een bonus geven van €100.000?

Bij het schrijven van de laatste twee zinnen, merk ik bij mezelf vertwijfeling. Mijn gevoelskant zegt; natuurlijk, beloon mensen die direct en meetbaar bijdragen aan een betere wereld. Kan mij het schelen hoeveel ze verdienen.

Anderzijds, tja. Best veel geld. Is de motivatie om malaria te bestrijden straks het geld? Wellicht ontstaat er een systeem dat mensen er baat bij hebben dat er malaria is en/of blijft.

Ik merk dat ik richting een conclusie moet (al is die volgens mij niet zo zwart/wit) Volgens mij zijn er twee componenten die deze discussie lastig maken. Geld en waarde.

Geld zorgt er direct voor dat je gecategoriseerd wordt in het hokjes systeem dat we hebben. Alles wat je boven de €30.000 verdient is in goed doen land veel, €100.000 is belachelijk veel. Onze minister verdient geloof ik €150.000. Kun je nagaan.

Volgens mij gaat het om waarde. Welke waarde lever je als directeur van een multinational, goed doel of onderneming. Welke waarde lever jij als medewerker, als mens?

Volgens mij moeten we de waarde die we als individu leveren definiëren. Mag je als directeur een miljoen bonus krijgen als je het bedrijf richting afgrond hebt geholpen? Verdien je een miljoen als je ten koste van mensen, dieren of natuur jezelf verrijkt? Nee, natuurlijk niet.

Verdien je een miljoen als je er (aantoonbaar) voor zorgt dat malaria de wereld uit is?

Stof tot nadenken!


Met vriendelijke groet,
Michael van Loenen