image of Basisvaardigheden Biologie

Basisvaardigheden Biologie

Door Eus M. van Hove, Harrie C. de Rijk
Nederlands | Paperback | 2019  

Voor 21:00 besteld, morgen in huis

€ 33,50

Samenvatting

Met deze leermethode kunnen basisvaardigheden uit de biologie worden aangeleerd. Basisvaardigheden Biologie kan in principe in elke opleiding worden gebruikt waar vaardigheden uit de praktijk van het biologisch laboratorium worden geoefend. Deze methode is echter speciaal ontwikkeld voor het eerste leerjaar van het Middelbaar Laboratorium Onderwijs (MLO). Het sluit volledig aan op het Kwalificatiedossier van Biologisch medisch analist (mbo niveau 4) en Allround laborant (mbo niveau 3), zoals gepubliceerd door Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

Met deze leermethode leren studenten biologische handelingen op een systematische en logische wijze conform veilige biologische technieken uitvoeren. Deze basisvaardigheden worden aangeleerd met een aantal experimenten die zijn gegroepeerd rond een zevental thema’s.

1. Natuurwetenschappelijke methode

In het eerste thema wordt kennis gemaakt met de Natuurwetenschappelijke methode en leren studenten taxonomische wetten toe te passen bij eenvoudige determinaties.

2. Microscopie en cellen

In thema 2, Microscopie en Cellen, worden de beginselen van het werken met de lichtmicroscoop aangeleerd.

3. Diffusie en osmose

Thema 3 handelt over Diffusie en osmose, waarmee studenten praktisch kennis maken met transport van moleculen in cellen en waarmee ze leren meetgegevens nauwkeurig te verwerken.

4. Biomoleculen en enzymen

Biomoleculen en enzymen staan centraal in thema 4. Hier leren studenten biomoleculen te herkennen in levensmiddelen en leren ze wat de invloed is van verschillende factoren op de werking van enzymen.

5. Wateronderzoek

In thema 5 wordt de kwaliteit van oppervlaktewater biologisch en chemisch onderzocht.

6. Bloed en bloedsomloop

In thema 6 leren studenten met eenvoudige biologische, klinisch chemische en hematologische bepalingen ziekten van Bloed en bloedsomloop aan te tonen.

7. DNA en forensisch onderzoek

In thema 7 ten slotte maken studenten kennis met DNA technieken. Eigen DNA wordt geïsoleerd en met behulp van DNA fingerprinting wordt forensisch onderzoek verricht.

Basisvaardigheden Biologie bestaat uit een werkboek en een interactieve website. Resultaten van de experimenten, tekeningen en antwoorden worden ingevuld in de opengelaten ruimten van het werkboek.

De experimenten worden ondersteund door uitlegvideo’s op de website. Studenten kunnen na het bekijken van de uitlegvideo en na bestudering van de theorie van het betreffende onderwerp zelfstandig aan de slag.

Op de website basismicrobiologie.nl/basisvaardigheden-biologie staan niet alleen uitlegvideo’s, maar ook interactieve zelftests waarmee studenten hun kennis kunnen testen.

Productspecificaties

Auteur(s)
Eus M. van Hove, Harrie C. de Rijk
Taal
Nederlands
NUR Code
124
Uitgavejaar
2019
Afmetingen
299x212x15 mm
Gewicht
580 gram
Druk
4
ISBN10
946271780X
ISBN13
9789462717800