image of Rumoer om moerassen

Rumoer om moerassen

Door Jos Schouwenaars
Nederlands | Paperback | 2019  

Voor 22:00 besteld, morgen in huis

€ 14,50

Samenvatting

Verwondering en bewondering, goed beschouwd is dat de kern. Met deze verhalen wil ik mijn verwondering delen over de magie van veengebieden. Over hun ontstaan en de bijzondere planten die ze gevormd hebben. Tegelijk onthullen de verhalen mijn bewondering voor de mensen die er wonen en die in deze drassige vlakten werken om er een bestaan op te bouwen.

In deze bundel van drie verhalen wordt de lezer meegenomen in de strijd om het gebruik van veengebieden. De lezer kijkt door de ogen van avontuurlijke en eigenzinnige waterbeheerders in vervlogen én in huidige tijden. De verhalen zijn voor een groot deel echt gebeurd en laten zien dat er in het Engeland en Italië van de 17e eeuw dezelfde dilemma's en tegenstellingen zijn als in het Indonesië van nu.

In al deze gebieden leven mensen die het moeras gebruiken. Voor visvangst, voor jacht en voor het verzamelen van bouwmaterialen zoals riet en hout. Geen wonder dat nieuwkomers die andere plannen hebben met hun gebieden op veel weerstand kunnen rekenen.

Al tientallen jaren is de schrijver betrokken bij advisering over het waterbeheer in moerassige veengebieden. Na zijn eerste voorzichtige stappen in de nog natte restanten van het ooit zo uitgestrekte hoogveengebied De Peel, kreeg hij de kans om in andere landen nog min of meer intacte venen te bezoeken. Zo heeft hij in Ierse, Engelse en Duitse venen kunnen rondlopen en na het verdwijnen van het 'IJzeren Gordijn' kon hij ook naar de venen in de geheimzinnige Baltische landen. Later kreeg hij de kans om de uitgestrekte en gevaarlijke Siberische venen in te gaan.

Al deze bezoeken ontwikkelden bij hem een fascinatie voor veengebieden, hun ontstaan, hun groei maar ook het gebruik door de mens.

Productspecificaties

Auteur(s)
Jos Schouwenaars
Taal
Nederlands
NUR Code
945
Uitgavejaar
2019
Afmetingen
213x147x13 mm
Gewicht
211 gram
ISBN10
9463651411
ISBN13
9789463651417